Quantcast

Ултраси пребиха момче, започнало да подкрепя друг отбор

OFFNews Последна промяна на 09 февруари 2016 в 17:17 5149 7

Снимка БНР

Непълнолетни фенове на пловдивския футболен клуб "Локомотив" са пребили зверски свой доскорошен приятел, съобщиха от Комисията за борба с противообществените прояви при малолетни и непълнолетни.

Причината за побоя е, че момчето е преминало на страната на вечния враг на "локомотивци" - "Ботев".

Скандалът започнал след размяна на реплики в социалните мрежи, след което потърпевшият бил подманен в градската градина, където доскорошните му приятели му нанесли жесток побой.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.02 2016 в 16:35

Абе, има нещо вярно в написаното от Бодрум. Но въпреки това имаше система, която озаптяваше. Това не ви го разправям като страничен наблюдател, а като участник (нема да разправям "потърпевш", щото реално си го заслужавахме). Имаше инспектор "детска криминалистика" към милицията, отделно бяха детските педагогически стаи, макар и във връзка. Имаше и ТВУ, и хич не беше някаква фикция.

Футболната мода на хулиганите навлезе с пълна сила, когато се появи и демокрацията, т.е. в началото на 90-те. В разни вестници понякога излизаха статии за феновете от Англия (най-вече) и Холандия, което определяше и пристрастия към някакъв тамошен клуб. Например Челси имаха привърженици у нас преди да стане успешния клуб на Абрамович и мисля, че причината за това бяха опитите за подражание на феновете. За Ливърпул също има някаква такава нишка, не само мачовете им с ЦСКА. И, разбира се, това мина на синьо-червена основа - значи родните тъпанари взеха да се преструват на английски запалянковци.

Доста по-късно взеха да се появяват чисто български ултрас-организации и те се легитимираха през национализъм и дори чист нацизъм. Обаче и в това нещо има подражателство - по-точно на сърбите. Извън София тоя процес сякаш беше по-автентичен (буфери, ботевисти, че дори и беройци). Това пък създаде някаква традиция на респект между феновете на тия отбори. И така може и по-лесно да се обясни снизходителното отношение към привържениците на Литекс и Лудогорец - липсва не само футболна традиция, но и на фенове.

А за да имаш традиция като фен, означава твоите хора да са направили нещо "героично". Например да пребият кондуктор във влак, някой чичка на спирката, да разбият будка за цигари. Нататък е да продават дрога на малоумни скинари или да ги наемат политически партии за протести.

Превенцията, мисля, не е в сладки приказки, а в сурови санкции. Най-добре в ТВУ, където да попаднат на подобни оформени кретени и да им спукат гьона. Разбира се, след това ще попаднат в затвора и завинаги ще си останат най-долна сган. От 100 подрастващи идиота това ще се случи на 5, но ще е добър пример за назидание на останалите. Не знам дали ще станат тимуровци, но разлика ще има. Просто либералното отношение на западняците не може да работи в общества, функциониращи на друг принцип.

10.02 2016 в 00:52

Много е просто! Забраняваме футбола, докато не се научат, да уважават хората с различно мнение! Това е решението! Тълпата тръгваща от мача има чувство на групова безотговорност, което ги кара да избият комплексите си с идеята, че тълпата от фенове ги пази и им се възхищава!

09.02 2016 в 20:21

Убаво, радвай се на новото поколение.

Докато ти избие зъбите некъде.

09.02 2016 в 19:39

Убаво, плачи за другара Тодар Живков!

09.02 2016 в 18:14

"почна да се проявява още през първата половина на 80-те години."

Сигурно в държавата Фантазия, където мармотите завиват шоколади и за която някъде си чул нещо е било така.

В България в началото на 80-тте беше другояче.

Без обратна връзка от обществото към нарушителите и с напълно погрешната идея, че свобода и слободия са едно и също има само един път - регрес. И го наблюдаваме на живо вече 26 години.

09.02 2016 в 18:02

Тази простотевина всред подрастващите, по мои наблюдения, почна да се проявява още през първата половина на 80-те години.
Тогава за пръв път видях деца, които се страхуваха да излязат да играят из квартала, защото ги беше страх от малолетни побойници, и то с пълно основание. Още тогава комисиите по противообществени прояви силно заклеймяваха такива поведения на думи, а на практика цареше същата тотална безнаказаност, "защото това били само деца" и следователно щяло да им мине, като пораснат. Видях колко им мина като пораснаха - в началото на 90те същите тия гьонсуратчета станаха най-големите квартални наркодилъри и мутри. Така че, тази мантра как "едно време ги оправяли с едно нашамаросване," просто не е вярна. Имаше боклуци, по десет пъти предложени за изключване от училище, обаче не ги изключваха, щото бяха деца на видни партийни и военни другари. Същите тия бяха най-големите келемета. Това баща ти да е военен или дипломат означаваше пълна безнаказаност на децата в училище, противообществените прояви ставаха дребен детайл в пейзажа. В крайна сметка вътрешното разлагане на комунистическия строй и пораждаше тези миазми. Не сме си давали сметка колко масово е било, щото те именно произведоха мутрокрацията в България.

псевдо Хасанаа Бодрумлията.

09.02 2016 в 17:23

Не "ултраси", а обикновени лайна в общество, в което простотията се радва на пълна безнаказаност и негласна обществена подкрепа.

Едно време такива "ултраси" ги оправяха с едно нашамаросване, а за тия с най-дървените глави имаше и две седмици тухларна.

Днес ако някой ги нашамароса, ще бъде разпнат и осъден.

Еми, естествено, че ще бият, като не ги е страх от нищо.