Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

След катастрофата в Бургас: Един сириец е задържан, друг се издирва

Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев поиска оставката на зам.-шефа на Гранична полиция Деян Моллов

OFFNews 25 август 2022 в 11:45 4542 0

катастрофа

Снимка БГНЕС

Катастрофата в Бургас.

Един сириец със статут на хуманитарна закрила у нас е задържан, а друг се издирва за катастрофата между полицейска патрулка и автобус, превозваш мигранти, при която загинаха двама полицаи Йордан Илиев (31 г.) и Атанас Градев (43 г.). Това съобщиха от МВР.  

"Патрули на Гранична полиция са преследвали бял автобус, който не е изпълнил полицейско разпореждане за спиране. Сигналът е предаден на най-близкия патрул от ОДМВР-Бургас. Това са служители на Първо районно управление, които са подходили към кръговото на „Трапезица“ и автобусът, идващ от Созопол, е ударил полицейския автомобил. В следствие на удара, за съжаление, са загинали двама служители. Единият е командир на отделение от Първо районно управление. На 43 години, с 18 години стаж. Вторият е служител в същото управление, със 7 години стаж", обясниха от МВР.

По-късно и издирваният сириец бе задържан в Първомай. От МВР съобщиха, че са задържани още двама сирийци в хода на специализирана полицейска операция на територията на Стара Загора и Първомай. По случая са задържани и двама български граждани. 

В рейса са били превозвали 47 мигранти, за които има данни, че са сирийски граждани със статут на хуманитарни бежанци. Образувано е следствено дело.

Очаква се да бъде назначена тройна автотехническа експертиза, а за извършването ѝ е привлечен един от най-опитните специалисти у нас, каза окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев.

Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев съобщи, че отговорност за случилото се носят и служители на Гранична полиция. Това е причината той да поиска оставката на зам.-директора й Деян Моллов.

"Основна причина за този инцидент е недокрай прецизно изпълнение на задачите от органите на реда на Гранична полиция, защото не е била задача на полицаите в Бургас да спират автобуса. Това е трябвало да направят още преди това служителите на Гранична полиция. Така че аз очаквам до края на деня оставката на господин Моллов. Горещо се надявам, че той сам ще направи това и ще оцени причините", изтъкна Демерджиев.

Малко преди това министърът обяви, че каналджиите са обявили война на държавата и тя ще отговори с цялата си мощ. Демерджиев се зарече да даде всичко от себе си, за да доведе докрай операцията.

Автобусът, с който са били превозвани нелегално мигранти, е бил бракуван и няма никакво основание да се движи по пътищата на страната. Собственост е на хасковска фирма, която го купила от кърджалийска, съобщи Демерджиев и уточни, че вече е изяснено как е придобит. Задържан е собственикът, който го е дал на двамата, които са превозвали мигрантите.

Утре в Бургас ще е ден на траур в памет на загиналите полицаи, заяви кметът на Бургас Димитър Николов, който посети мястото на трагедията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews