Ситуацията в страната е стабилна след поройните дъждове, застрашен е газопроводът България-Гърция

OFFNews Последна промяна на 11 януари 2021 в 20:59 2842 0

Снимка Цветомир Петров/БТА

Министърът на вътрешните работи Христо Терзийски (ляво) и главен комисар Николай Николов - директор на главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Най-тежка е ситуацията в Столична община, с. Мировяне, заради високо ниво на р. Блато се обмисля частична евакцуция на застрашени къщи. Заради изпускането на яз. Студена и високите скатни води се е повишило нивото на водите на р. Струма и Конска, което наложи обявяване на частично бедствено положение в Перник, Батановци, Радомир и община Струмяни. Това съобщи директорът на пожарната Николай Николов на брифинг, след заседание на спешно сформиран щаб на отговорните институции във връзка с метеорологичната ситуация и поройните дъждове в страната.

Николов каза още, че при община Струмяни е застрашен газопроводът България-Гърция, но са предприети действия за защитата му. Той добави, че в страната няма бедстващи хора.

Директорът на пожарната обясни още, че всички язовири на територията на страната са под контрол, като 3-4 от тях преливат контролирано през преливнците. По думите му няма язовир, който непосредствено да застрашава хората, с изключение на язовира над Костинброд, където е започнало възстановяване на преливника.

По думите на вътрешния министър Христо Терзийски ситуацията е стабилна. Той добави, че има райони с нива на реките над нормалното, където обаче са организирани постове, които да ги следят. Там, където е необходимо, се извеждат хора от домовете им.

Вътрешният министър каза още, че премиерът Бойко Борисов е на място в Перник.

Енергийният министър Теменужка Петкова коментира, че във Видин, Враца, Монтана и в София област има прекъснато електрозахранване, но екипи работят за отстраняване на проблемите. По думите й около 100 населени места са без ток, като засегнати са близо 29 хиляди клиенти на ЧЕЗ.

Министърът на транспорта Росен Желязков добави, че три пътнически и три бързи влака в момента са със затрдунения.
За София кметът Йорданка Фандъкова каза, че проблемите са основно в район Нови Искър и части от Надежда и Връбница. В с.Мировяне са били монтирани защитни диги.

Според прогнозата за времето следващите три дни се очаква рязко застудяване и снеговалежи. До сряда валежите ще спрат навсякъде.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови