Сакове със спасителни жилетки, пълни с кокаин, изплуваха при фара на Шабла (снимки)

OFFNews Последна промяна на 10 април 2019 в 15:29 4937 3

Сакове, "облечени" в спасителни жилетки и пълни с кокаин, изплуваха край фара на Шабла. 

Кокаинът бил разпределен в 150 пакета, всеки по около 30 кг. Всеки пакет е около 30 кг. 

След получена информация от румънските власти, служители на ГД „Гранична полиция“ предприемат допълнителни мерки за наблюдение на черноморската ни граница, съобщи главният секретар на МВР гл. комисар Ивайло Иванов. Той припомни, че в края на миналия месец, в крайбрежната зона на Румъния бяха открити над тон и 200 кг кокаин. В резултат на създадената организация, снощи при обход, граничен полицейски наряд от ГПУ- Каварна забелязва близо до брега, в района на фара на Шабла, спасителни жилетки. В рамките на предприетите действия граничните полицаи установяват, че жилетките са обвити с около 6 сака със специфично сгънати пакети, които са извадени на брега, съобщи МВР. 

Извършен е полеви наркотест на откритото в тях вещество, което е реагирало на кокаин. По случая е образувано досъдебно производство за контрабанда на кокаин в особено големи размери. По думите на главен комисар Ивайло Спиридонов, директор на ГДБОП, това е емблематичен случай за сътрудничество между българските и румънски полицейски власти. Предполага се, че рисковото вещество е с концентрация над 90% и в този си вид има опасност от предозиране. Той даде пример, че обикновено такова вещество се разрежда 3:1 при продажба на дребно и само благодарение на проведените професионални действия е предотвратено разпространението му. 

Главен комисар Спиридонов посочи, че на едро 1 кг кокаин се пласира за 80 хиляди лв, а цялото количество - за 13.6 млн.лв. на едро. На пазара на дребно себестойността му би достигнала 71.4 млн. лв. 

На мястото е изпратен граничен полицейски кораб за обследване на района и извършване на допълнителни проверки на плавателни съдове по море. На ГКПП - Балчик и Варна са проверени всички риболовни кораби, завръщащи се на брега. Продължава претърсването на района от граничен полицейски кораб, като с разпореждане на премиера, хеликоптери на ГДГП и МО облитат района. Съсредоточени са и полицейски сили на ОДМВР-Добрич и сили на жандармерията. 

Главният секретар на МВР се обърна с апел към местните граждани, ако забележат в морската зона необичайни премети, веднага да подадат сигнал на тел. 112. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8241

3

Bai Tanas

10.04 2019 в 23:20

cepcem, май за съжаление единственият начин нашите да заловят нещо е когато не могат да го покрият защото румънците са го докладвали..

8740

1

cepcem

10.04 2019 в 16:23

Излиза, че единственият начин да се заловят наркотици у нас е някой да се препъне в тях, докато се въргалят на плажа?