Съдбата на Живко Жеков остава неясна

OFFNews 21 декември 2011 в 12:40 1663 0

Снимка: ЕПА/ БГНЕС
Снимка: ЕПА/ БГНЕС

Съдбата на Живко Жеков - българинът, който бе на потъналата петролна платформа „Колская” в Охотско море, остава неясна. Снощи руската компания „Арктикморнефтегазразведка”, която е собственик на съоръжението, публикува списък на изчезналите, в който фигурира и името на българина.

Живко Жеков е заминал от България на 30 ноември. Той е участвал в проекта от самото закупуване на сондата и придвижването й.

На борда на потъналата в неделя петролна платформа е имало 67 души, досега са намерени телата на 16 души. На 9 от тях е установена самоличността, а други 14 души бяха спасени. Останалите 37 души са обявени за безследно изчезнали. Издирването им продължава, въпреки че шансовете за оцеляване са нищожни.

Спасителният кораб „Атлас” е отплавал от пристанище на Сахалин и ще се присъедини днес към спасителната операция в района на потъването на петролната платформа.

Според експерти потъването на руската петролна платформа се дължи на многобройни нарушения на правилата за безопасност.

Междувременно стана ясно, че е започнало транспортирането на телата на загиналите при инцидента в Охотско море към пристанището Корсаков. Официалното разпознаване на жертвите ще се състои на 22 декември.

Петролната платформа претърпя авария при буря в централната част на Охотско море, на 200 километра от остров Сахалин и потъна напълно само за 20-ина минути. Дълбочината на морето в района е 1042 метра. Температурата на водата тогава бе минус седем градуса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!