Разбита е престъпна група за трафик на мигранти през България и Румъния (снимки)

OFFNews 08 юни 2023 в 15:38 2806 0

Снимка МВР

В операцията на румънските власти, координирана от Европол, е разбита престъпна група за трафик на мигранти, като са задържани 28 души, съобщиха от пресцентъра на МВР.

В акцията са участвали служители на ГДБОП и на германската федерална полиция. Претърсени са 29 адреса в Румъния. 

Планираната международна операция е проведена в Румъния под наименованието OP WERTA на 25 май. Включили са се 150 румънски гранични полицаи и 98 служители на румънската жандармерия.

В деня, когато са задържани заподозрените, Германия е изпратила прокурор, който да консултира събирането на доказателства. Български следовател и анализатор на Европол също са участвали в действията.

Разследването започнало през 2022 г., когато няколко шофьори на микробуси са задържани на границата с България. В хода му е разкрита организирана престъпна група, състояща се основно от румънски граждани, занимаваща се с набиране и незаконно транспортиране на граждани на трети страни от Турция в посока Германия, преминавайки транзитно през България, Румъния, Унгария и Чехия (т.нар. Балкански маршрут).

Заподозрените прекарвали нелегално мигрантите по суша през определени гранични контролно-пропускателни пунктове на българо-румънската граница, държали ги на места, близо до румънския град Тимишоара, преди да ги транспортират до крайната дестинация, предимно с микробуси и камиони. 

Документирани са и инциденти с починали възрастни и деца поради липса на място и кислород в отделенията, използвани за укриването им по време на транспорт.

Извършени са претърсвания на 29 адреса в различни населени места в Румъния. Задържани са 28 души, един от които в изпълнение на Европейска заповед за арест, издадена от Германия. Иззети са предмети и вещи, както и в 3000 евро, 15 300 румънски леи, както и документи.

България участва активно в противодействието на престъпни структури, извършващи незаконна дейност по превеждане през граница на хора и по подпомагане на чужденци да пребивават или да преминават през територията ѝ. Като държава членка на Европейския съюз и транзитна страна по отношение на нелегалната миграция, България си сътрудничи тясно както с останалите страни от ЕС, така и с трети страни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови