Перката на падналия хеликоптер закачила кораб от учението, обясни Каракачанов

Действията на пилота са спасили живота на двамата пострадали в катастрофата

OFFNews Последна промяна на 10 юни 2017 в 15:44 10765 2

Най-вероятната причина за падането на военен хеликоптер в Черно море вчера е порив на вятъра, заради който перката на хеликоптера е закачила пилон на носа на един от участващите в учението кораби, обяви военният министър Красимир Каракачанов.

При инцидента загина пилотът на хеликоптера, а другите двама членове на екипажа бяха ранени.

Каракачанов обясни и ситуацията по време на инцидента. Той заяви, че към момента е ясно, че по време на учението хеликоптерът се е целил по морска цел. Стрелбата е преминала успешно, после хеликоптерът е трябвало да се отправи към брега.

Захождайки към брега, перката на хеликоптера се закача за един от пилоните на съпътстващия обучението кораб. Пилотът успява да овладее хеликоптера и се отправя към брега. 

Той уточни, че пилотът е действал професионално, овладял е хеликоптера и го е отдалечил от кораба. След това обаче вероятно машината е дала дефект, затова капитан Георги Анастасов е решил да се върне в близост до кораба, за да може спасителният екип да реагира бързо и да спаси екипажа. 

Благодарение на тази съобразителност на пилота неговите колеги са спасени, категоричен е Каракачанов. 

Това е и причината загиналият пилот да бъде повишен посмъртно в чин майор.

"Още се изяснява причината защо кап. Анастасов не е успял да излезе от хеликоптера", заяви Каракачанов.

"Ще бъде награден още един член на спасителния екипаж, старши-лейтенант, който е водолаз и благодарение на когото другите двама членове на екипажа са извадени мигновено", обясни Каракачанов.

В момента тече разследване на инцидента и се очаква то да приключи след около месец.