Огромен пожар от гръцката част на Родопите навлезе в България

Над 40 пожарникари и повече от 60 доброволци гасят двете му огнища

OFFNews 04 ноември 2022 в 14:56 1620 0

Пожар в землищата на селата Левски и Елшица в Пазарджишка област

Снимка Министерство на земеделието/Архив

Пожар в землищата на селата Левски и Елшица в Пазарджишка област, 9 август 2022 г.

Огромен пожар бушува от две седмици в гръцката част на Родопите и вече е навлязъл в България, където над 40 пожарникари и повече от 60 доброволци гасят две огнища, предаде БТА.

Властите в Гърция се борят с пламъците от 22 октомври, сочат данни на телевизия "Скай". Пламъци са обхванали планината Папикио и са преминали през границата и в българската част. 

"Пожарът, който бушува на гръцка територия в близост до границата с България в района на община Кирково, е преминал снощи в българска територия на още едно място", каза комисар Сергей Заимов, директор на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Кърджали.

Гасенето на пожара на връх "Вейката" продължават 21 пожарникари, двама доброволци и горски работници. Около 14 км е фронтът му от тази сутрин, посочват от МВР. На място на второто огнище има 25 пожарникари и над 60 горски служители, които работят на четири фронта. 

"На този етап не мога да определя каква е обхванатата площ, но мога да кажа, че огънят е далеч от селата и не застрашава домовете на хората. По билото може би вече 15км. е минал насам, като в наша територия е навлязъл на около 300 метра частично", коментира още комисар Заимов пред БТА.

От българска страна е направен опит за включване на хеликоптер Ми-17, който вчера е извършвал обливания над засегнатото първо огнище в землището на село Горно Къпиново, но заради силното задимяване се е върнал в Крумово. При възможност да бъде използван, ще бъде повикан отново. "В старата част няма проблеми. По-опасно е в посока "Маказа" като разширение", каза той. 

Няма опасност за населените места в района.

В гръцката част пожарът е изгорил близо 9 хил. декара гори. Достъпът на наземни противопожарни сили е затруднен. Пострадал е доброволец от Гръцката група за спасяване на префектура Родопи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!