Нови взривове в склад с боеприпаси край Иганово (обновена)

Не се изключва версията за саботаж

OFFNews 14 април 2015 в 08:10 3703 6

Нови взривове в завода в Иганово

Нови взривове е имало тази сутрин в склад с боеприпаси край с. Иганово.

От МВР съобщиха за OFFNews, че е получен сигнал за взривове в 7.10 часа тази сутрин, като има информация за още няколко след това. 

По първоначална информация няма пострадали, тъй като по това време в цеха не е имало работници.

Все още не е ясно какви са причините за взрива.

На 21 март в склад в близост имаше взривове. Към момента официалната версия за инцидента тогава е производствена авария. За щастие и тогава нямаше жертви.

Пред bTV министърът на икономиката Божидар Лукарски не изключи версията във взривовете от тази сутрин да има човешка намеса. Той обясни, че става дума за втори склад в Иганово, в който е съхранявана продукцията преди първия взрив. Днес тази продукция е била запалена и инцидентът съвпада с деня, в който е трябвало да започне работа първият склад.

Той каза, че на място не е имало хора, токът е спрян.

„Мястото се охранява, но не искам да влизам в подробности, защото всичко е в ръцете на разследващите органи. Това, което лично ми прави впечатление, е, че става в деня, в който трябваше да започне работа заводът“, коментира той.

Кметът на Карлово Емил Кабаиванов потвърди версията за саботаж. „Два инцидента за месец – нещата са съмнителни, че това може да е случайно“, коментира той пред bTV.

Той обясни, че са изпратени два автобуса, за да евакуират жители на близкото село Иганово.

Новите взривове във военните складове в Иганово са дело на конкуренти. Това е основната версия по която ще се работи, пише "24 часа", позовавайки се на източници от полицията. Разследващите проверяват какво е довело до повторните взривове в района.

Взривовете са станали в цех, в който са се съхранявали 200 ракети, съобщава „Фокус“. Това е цехът, в който се съхраняват остатъка от ракетите, които гърмяха в склада.

Площадката в Иганово е запечатана от близо един месец и човешко присъствие няма там, каза за „Фокус“ кметът на Сопот Веселин Личев.

„Не трябва да се изключва абсолютно никаква версия, включително и за нещо умишлено в случая”, категоричен е той. По думите му, няма опасност за околните селища.

Заради инцидента е затворен пътят І-6 София - Бургас при село Иганово. Органите на "Пътна Полиция" насочват трафика по обходни общински пътища.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови