Над 30 задържани в акция срещу телефонни измами в България и Румъния

OFFNews 18 април 2019 в 17:30 2844 0

Снимка OFFNews

Над 30 души са задържани при спецакция срещу телефонни измами в България и Румъния, съобщи зам. главният прокурор Иван Гешев.

Операцията е проведена в София, Велико Търново и в Румъния. У нас са задържани петима души, а в северната ни съседка - 28, като петима от тях са от най-високото йерархично ниво в групата, сред които и ръководителят - български гражданин. Останалите 23-ма от задържаните в Румъния са набирали непрекъснато различни телефонни номера в България.  

Това е най-голямата установена организирана престъпна група, занимаваща се с подобни измами, коментира Гешев.

По думите му в Горна Оряховица са задържани петима души. При акцията са претърсени 15 къщи. Иззети са шест луксозни автомобила. Иззети са и стотици сим карти в Румъния и ваучери на румънски мобилни оператори. 

До момента има доказателства, че задържаните са нанесли щети в размер над 2 млн. лв. 

"Това е поминък за част от българското население. Задържаните български граждани от цигански произход са добре интегрирани в българското общество, видно от жилищата, които обитават, както и от луксозните коли, които ползват. Ако този стандарт се дължи на откраднатите спестени пари на българските възрастни хора и пенсионери, държавата според мен беше в немалка степен в дълг на тези хора", коментира Гешев. 

Това е първата група, която е обект на подобна мащабна операция, която е резултат от дълго разследване, започнало през 2017 година. Предстоят още акции и в други градове, като идеята е в края на годината този проблем да не е с такива "потресаващи" размери, посочи Гешев.

Според него в страната има още 5-6 подобни организирани престъпни групи. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови