МВР публикува списък с 15 разследвания, по които няма арести заради наблюдаващите прокурори

OFFNews 12 април 2022 в 16:14 1641 0

Министерството на вътрешните работи публикува списък с 15 разследвания на ГДБОП, по които няма арести заради липса на санкция от наблюдаващия прокурор.

От вътрешното ведомство посочват, че случаите са от 2018 г. до момента, а организираните престъпни групи продължават незаконната си дейност. Оттам допълват, че служителите на ГДБОП имат готовност за действие след санкция от прокурор. 

Според МВР се наблюдава тенденция наблюдаващите прокурори да отменят специализирана полицейска операция, въпреки че предварително е създадена цялостна организация. При някои от публикуваните случаи има разрешение за действие, но не е съгласувана дата.

Наблюдаващите прокурори отменят реализацията на арестите, като основно посочват следните мотиви за 15-те досъдебни производства:

Висока натовареност на наблюдаващите прокурори от Специализирана прокуратура;

Допълнително прецизиране на адресите и лицата, спрямо които да бъдат извършени процесуално-следствение действия с оглед тяхното намаляване;

Неконкретизирано устно разпореждане на Административния ръководител на Специализирана прокуратура.

Списъкът с неосъществените арести включва разследвания за корупция и пране на пари, неизгодни сделки и корупционни прояви в община, трафик на хора с цел просия и др. 

От МВР допълват, че в хода на работата по документиране на престъпната дейност на групите се провеждат множество срещи между разследващите екипи на ГДБОП и наблюдаващите прокурори по съответните дела. След като екипите изпълнят в цялост указанията на наблюдаващите прокурори, служителите уговарят дата или срок, в който да се пристъпи към задържане на участниците в организираната престъпна група.

От страна на разследващите екипи се предприемат необходимите действия с цел организация на процесуално-следствени действия и обезпечаване на лица и адреси, подготвят необходимите планове и заповеди. Оказват съдействие на прокурорите за внасянето на исканията за определения за адресите и лицата по досъдебните производства.

За спирането или забавянето на работата по тези досъдебни производства през октомври 2021 г. главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров е изпратил писмо до Инспектората на Висшия съдебен съвет. В него той информира за възникващите от това затруднения в разследването на организирани престъпни групи, посочват още от МВР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews