Министър и кметове на среща за охраната и лекарите в училище след трагедията в 52 ОУ

OFFNews 28 февруари 2017 в 06:45 3075 0

Как да се подобрят охраната и видеонаблюдението и как да се осигури по-адекватна медицинска помощ в училищата. Тези въпроси ще обсъждат на среща днес служебният министър на образованието проф. Николай Денков и ръководството на Нациналното сдружение на общините, съобщи пресцентърът на МОН.

Срещата започва в 13 ч. Предвиждат се изявления за медиите в 14 ч.

Темата бе провокирана от трагичния инцидент от 24 февруари в 52 основно училище в София. Тогава момче ритна в корема 11-годишна съученичка. Детето почина същия ден в "Пирогов". Проверката показа, че в момента на инцидента в училището не е имало медицинско лице.

Инцидентът станал към 14,30 ч. Двете деца се скарали в междучасието и последвал ритник. По нищо не личало момичето да е сериозно пострадало и учителката просто се скарала на виновното момче. Чак към 16,30 ч. учителката видяла, че момичето е унило и попитала дали всичко е наред. Детето казало, че го боли коремът и класната я завела към лекарския кабинет. Там нямало никой. Момичето припаднало и се ударило в радиатор. Тогава учителите се обадили за линейка, която чакали, по думите им, тридесет минути. През това време детето глътнало езика си три пъти. 

По-късно се оказало, че медицинската сестра си е тръгнала 10-ина минути преди детето и учителката да потърсят помощта ù. Работното ù време било до 16,15 ч.

Очаква се съдебно-медицинската експертиза да определи дали причината за смъртта - констатираното разкъсване на черния дроб на 11-годишното дете, e ритникът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови