Ексклузивно БСП реши: Нинова беше дотук, няма право да се кандидатира за лидер

Международна акция срещу канал на банди, сайтът им ''Бърлога на хищници'' действал и у нас

OFFNews 27 юни 2024 в 09:31 1972 0

Сайтът, използвам от престъпни организации

Снимка ГДБОП

COCO.GG - сайтът, използван от престъпни групи

Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" е участвала в акция, ръководена от Франция, срещу комуникационен канал на организирани престъпни групи, съобщиха от МВР. 

Освен България в акцията са участвали сили от Германия, Литва, Холандия и Унгария. 

Разследването срещу платформата coco.gg започнало през декември 2023 г., след като било установено, че от 1 януари 2021 г. до 7 май 2024 г. са образувани над 23 000 съдебни производства, свързани с нея.

Уебсайтът, наричан от френските медии "бърлога на хищници", е блокиран на 25 юни. Той бил използван за комуникационен канал между организирани групи при извършването на различни престъпления - детска порнография, сводничество, проституция, търговия с наркотици, пране на пари, престъпен заговор, нападения и дори убийства.

Смята се, че има над 480 жертви на престъпна дейност, осъществявана от потребители на сайта.

Съдебното разследване срещу coco.gg се води от отдела за борба с организираната престъпност JUNALCO на Парижката прокуратура. В реализацията участват експерти от киберотряда на Националната жандармерия (UNCyber) и Националната служба за борба с измамите (ONAF), с подкрепата на командването на Министерството на вътрешните работи в киберпространството (COMCYBER-MI). Международната акция е координирана с Европейската агенция за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие (Eurojust).

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Цветан Цветанов за Брендо, Алексей Петров и Бойко Борисов