3000 кибератаки в България през 2014 година

Общият брой на засегнатите IP адреси е над 46 хиляди

OFFNews 23 януари 2015 в 17:42 4291 0

Близо 3000 кибератаки са регистрирани през 2014 г., съобщиха от Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, позовавайки се на статистиката на Националния център за реакции при инциденти в областта на информационната сигурност (CERT България).

През декември са регистрирани 319 атаки, 37 от които са определени като заплахи с много висок риск, съобщи Красимир Симонски, изпълнителен директор на Агенцията „Електронни съобщителни мрежи и информационни системи” на конференция по ИТ сигурност.

Най-често срещаните кибератаки са зловредният код - 67 на сто, разпределените атаки за отказ от услуги (DDoS) са 18 на сто, 8 на сто са опитите за проникване, а 4 на сто са определени като спам, сочи статистиката.

„Картината е поразителна – мрежата гъмжи от паразити и вируси и това, че не ги виждаме с просто око, не е успокоително, защото те си вършат своята работа“, каза още изпълнителният директор на ЕСМИС. Той посочи, че механизмите на информационната сигурност трябва да навлязат в държавното управление и това не е само въпрос на технологии, но и на управленски механизми и политики.

Автоматизираните системи са подали 1832 сигнала, а 1117 са дошли от външни CERT и други организации, включително банки. Общият брой на засегнатите IP адреси е над 46 хиляди, но броят на компютрите е много по-голям тъй като зад редица IP адреси стоят компютърни мрежи с много компютри, допълни той. Важно е да се знае, че не всеки получен сигнал означава непременно инцидент, подчерта Васил Грънчаров по време на конференцията. 

„Киберпрестъпленията навлизат във все повече аспекти от нашия живот. Във фокуса им е не само икономиката, на дневен ред е и политиката. Навлизат все повече и нови играчи и вече говорим за организирана престъпност”, посочва Симонски, цитиран от пресцентъра на министерството.

В Националния център за реакции при инциденти в областта на информационната сигурност (CERT България) към ЕСМИС са постъпили и обработени 2949 сигнала за нарушения в и от българското Интернет пространство през 2014 г., обобщи директорът на CERT България Васил Грънчаров.

Автоматизираните системи са подали 1832 сигнала, а 1117 са дошли от външни CERT и други организации, включително банки. Общият брой на засегнатите IP адреси е над 46 000, но броят на компютрите е много по-голям, тъй като зад редица IP адреси стоят компютърни мрежи с много компютри, обясняват от Агенцията.

Около 445 млрд. долара е приблизителната оценка на световните загуби от пробиви в ИТ сигурността, което се равнява на 0,5% до 0,8% от брутния продукт на света, бе посочено още на конференцията. Компаниите по света търпят все повече загуби вследствие на кибератаките. Същевременно самите фирми изостават от темповете на развитие на хакерите, което не им позволява да се защитават достатъчно ефективно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!