Голям горски пожар се разрази край Струмяни, Благоевградско

OFFNews 17 април 2015 в 20:11 2463 2

Голям горски пожар се е разразил край село Клепало в благоевградската община Струмяни. Огънят е обхванал 300 декара иглолистна гора, съобщи директорът на Югозападно държавно предприятие – Благоевград инж. Дамян Дамянов.

По думите му огънят е навлязъл от територията на Македония.

"Това е стара 120-годишна иглолистна гора с естествено възобновяване, много голям процент от папрат. В момента горят точно тези млади дръвчета, като наличието на силен вятър влошава ситуацията", обясни Дамянов пред агенция "Фокус".

Той допълни, че няма опасност за населението, което се намира в близост до горящите територии на "Държавно горско стопанство "Струмяни".

На мястото са изпратени 70-80 служители на горските стопанства в Струмяни, Сандански, Катунци, Петрич, Първомай, Кресна с Благоевград. По думите на Дамянов служителите са успели да ограничат пожара в северната, източната и западната страна на площта. Огънят се гаси изцяло с ръчно, като се създава почвен пояс, който да спре огъня.

"Ще работим до настъпване на тъмната част на нощта, ще бъдат осигурени дежурства и сутринта продължаваме, като в зависимост от ситуацията, ако е необходимо ще качим и допълнително хора, за да може да локализираме пожара и да го спрем. Надявам се това да стане до мръкване днес", каза още инж. Дамян Дамянов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews