Ексклузивно От четвъртък навсякъде на закрито само със зелен сертификат

Фалшиви дипломи за висше образование в Шумен вървели между 2000 и 2500 лв.

OFFNews Последна промяна на 21 декември 2018 в 11:38 4637 0

Фалшиви дипломи за висше образование в Шумен вървели между 2000 и 2500 лв.

Полицията в Шумен успя да разбие схема за продажбата на фалшиви дипломи за средно и висше образование. 

Оперативните действия започнали преди повече от два месеца, когато служители от Криминална полиция в РУ - Шумен тръгнали по следите на престъпната схема, която била движена от жители на Шумен. 

При разплитане на случая криминалисти установили, че набирането на „клиенти“ ставало чрез интернет сайт с посочен за връзка телефон и имейл адрес. В контакт с потенциалните клиенти фалшификаторите обяснявали, че имат лоби в Министерството на образованието и науката и че след заплащане на съответната сума документът ще бъде легализиран и вписан в регистър.

Цената на диплома за средно образование варирала между 1500 – 1800 лева, а за висше - между 2000- 2500 лева.

Поръчителите, около 60 души от цялата страна, пращали снимка и лични данни. Получавали документа в посоченото от тях населено място чрез куриерска фирма с наложен платеж. При проведените оперативни действия било изяснено, че от престъпната дейност била реализирана значителна „печалба“ .

За времето от 11 до 20 декември, под надзор на прокурор от районната прокуратура в Шумен, са проведени множество процесуално-следствени действия. За изясняване на съпричасността към незаконната дейност са задържани и разпитани осем местни жители.

В хода на разследването са проверени частни имоти в Шумен и още три града в страната. На един от адресите била открита компютърна, сканираща и печатна техника, множество магнитни носители и бланки за удостоверителни документи. В друго жилище, обитавано от 47-годишния криминално проявен за хазартна дейност и кражби мъж и 17-годишния му син, била намерена неистинска лична карта, ползвана за пращане на документи и получаване на парична сума от наложен платеж.

Открити били и 42 грама суха листна тревна маса, която при направения полеви наркотест реагирала на канабис. От останалите адреси са иззети преносими компютри, мобилни апарати. Задържани и разпитани по случая са осем души – на възраст от 17 до 48 години, привлечени са като обвиняеми. При последвали действия от територията на страната са иззети над 30 дипломи за завършено средно и висше образование. Продължава издирването на останалите, които са придобили неистински документи за завършено образование. Назначени са множество експертизи.

Работата по документиране на престъплението по чл. 308 ал. 5 от НК продължава под ръководството на прокуратура.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови