Активизира се свлачище между Албена и Балчик

OFFNews 14 март 2023 в 08:36 1972 0

Свлачище между Албена и Балчик

Снимка Кадър

Свлачище между Албена и Балчик

Активизира се старо свлачище на северното ни Черноморие, съобщава БНТ. 23 години след укрепване на участъка от крайбрежния път Албена – Балчик пропадна една от вертикалните шахти, която е част от системата за отвеждане на дъждовната вода.

Свлачището в този район е активно от няколко десетилетия. През последните две години вертикалната шахта, изградена върху ската, е пропадала по-малко. Според експертите няма опасност от срутване на намиращите се в близост почивни бази, които от години са затворени.

"Действията, които на този етап трябва да се предприемат, е да се намери решение за отводняване на водите, които биха се събрали във вертикална шахта 5 при повече валежи", заяви пред екипа на БНТ Димитрин Димитров, зам.-кмет на община Балчик. 

Има проект за укрепване на свлачището. За реализирането му ще са необходими над 10 милиона лева, които се чакат от държавния бюджет.

Ако шахтата не бъде отводнявана редовно, водата може да прелее и да овлажни допълнително свлачището, което на свой ред да предизвика ново срутване, предупреждават от община Балчик.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!