Президентът на Тунис замрази работата на парламента до второ нареждане

OFFNews 24 август 2021 в 10:11 1672 0

Президентът на Тунис Каис Сайед реши да удължи до второ нареждане замразяването на работата на парламента, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

На 25 юли Сайед суспендира дейността на законодателния орган за 30 дни и това му позволи да придобие пълни правомощия.

Сега Сайед е издал президентски указ, с който извънредните мерки за парламента и вдигане на имунитета на депутатите се удължават. Това решение ще действа до второ нареждане, се казва в лаконично съобщение на президентството.

През юли решението на Сайед беше взето след редица протести в тунизийски градове, по време на които се чуха призиви за разпускане на парламента, смяна на политическия режим и привличане под отговорност на виновниците за влошаването на епидемиологичната и социално-икономическата ситуация в страната.

На 26 юли Сайед отстрани правителството и замрази дейността на парламента. Опонентите му определиха действието като преврат, който трябва да бъде посрещнат с противопоставяне на улицата. Тогава президентът направи изявление от двореца си в Картаген, в което се позова на конституционните си правомощия да отстрани министър-председателя Хишем Мешиши. Сайед заяви, че ще управлява заедно с нов премиер. А също, че целта е завръщането на социалния мир в Тунис и възстановяването на държавата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!