Джузепе Конте е новият премиер на Италия

OFFNews 23 май 2018 в 21:12 2736 0

Снимка EPA

Президентът на Италия Серджо Матарела даде мандат на новодошлия в политиката Джузепе Конте да оглави новото правителство, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА. 

Той застава начело на коалиционно правителство на крайнодясната партия Лига и антисистемното Движение 5 звезди.

Конте, който е професор по право във Флоренция, трябва да състави списък от министри и да го представи за одобрение на президента, преди кабинетът да положи клетва.

Двете партии, получили най-много гласове на последните избори, преговаряха в продължение на 2 месеца, преди да се споразумеят за коалиция. 

До коалицията се стигна, малко след като Матарела обяви, че е готов да пристъпи към съставяне на "неутрално правителство", тъй като преговорите не постигат напредък. Лидерът на Движението "Пет звезди" Луиджи ди Майо и на партията "Лига" Матео Салвини обаче бяха решени да избегнат този вариант.

Един от най-проблемните въпроси в преговорите за коалиция беше отказът на движението да има нещо общо с бившия премиер Силвио Берлускони и неговата партия "Напред Италия", която е важен участник в оглавяваната от Лигата коалиция.

Тази пречка обаче отпадна, след като Берлускони се съгласи да бъде изключен от евентуална сделка между Движението "Пет звезди" и партията "Лига", като същевременно заяви, че това няма да сложи край на историческия съюз между "Напред Италия" и Лигата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови