Плажът 'Болата' излиза от резерват 'Калиакра', реши екоминистърът

ОFFNews 13 май 2018 в 17:42 18944 0

Министърът на околната среда Нено Димов Нено Димов подписа заповедта за изваждане на плажа "Болата" от резерват "Калиакра". Това става след приключване на общественото обсъждане, но сега депутатите трябва да приемат промени в Закона за биоразнообразието, за да влезе в сила заповедта, съобщава БНТ.

"Процедурата не завършва с това, тъй като окончателно ще премине през промяна на Закона за биологичното разнообразие, в който вече народните представители ще имат думата. Но аз се надявам, че ще има необходимото мнозинство за това", каза Нено Димов.

Искането за промяната на статута на "Болата" дойде от страна на кметицата на Каварна Нина Ставрева. Според нея това ще доведе до осигуряването на свободен достъп до плажа и гарантиране сигурността на хората, които го посещават за лятната си почивка.

В момента "Болата" не е охраняван и не се дава на концесия.

Плажът трябва да бъде включен в защитена местност "Степите", което е гаранция, че строителството на него ще е забранено. От резерват "Калиакра" ще бъде изваден и паркинга на нос Калиакра. Според Димов допускането на автомобили в района трябва да се реши от местната власт.

Пред OFFNews бившият кмет на Каварна Цонко Цонев отправи критики срещу изваждането на плажа от резервата. Според местни интерес към изваждането на плажа има местния бизнесмен на име Валентин Николов, който се свързва в бившия депутат Живко Мартинов, станал по-известен като "Суджука".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови