Кой има интерес заливът Болата да не бъде част от резервата Калиакра

Симона Костадинова 27 март 2018 в 16:55 24593 2

Един от най-красивите плажове у нас - този в каварнениския залив "Болата", може да бъде изваден от територията на резервата "Калиакра". 

Кметът на Каварна Нина Ставрева е поискала от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) да извади плажа от територията на резервата. Тя се надява да бъде намерен концесионер на плажа.

Кметът на близкото до плажа село Българево Георги Янев обясни пред OFFNews, че е било крайно време плажът да се изкара от резервата. По думите му местните се радват на предложението, защото "без този плаж - селото просто си отива".

"Имаме плаж на такова райско място, а не можем да го ползваме по предназначение. Това беше в основата на всичко. Достъпът беше ограничен, плажуването е забранено. Да, плажува се и сега, но в нарушение на закона. Нека да бъде намалена защитената зона, плажът да бъде даден на Министерството на туризма и те да си направят търгове за концесионер - да има почистване, да има водно спасяване, медицинско лице, санитарни възли, начини за паркиране. И така всичко да стане съвсем цивилизовано", обясни той.

Янев каза още, че дори Болата да бъде извадена от резервата, концесионер вероятно ще има чак през 2019 година заради процедурите, които предстоят.

От Министерството на околната среда вече обявиха, че на 12 април предстои обществено обсъждане по темата. На сайта на министерството е публикуван проект на заповед, подготвена от министър Нено Димов. Тя предвижда от резервата да бъдат извадени плажът, пътят към него, територията между пътя и плажа, както и брегоукрепителните съоръжения – диги и буни. Заповедта предвижда от резервата да бъде изваден и паркингът пред нос Калиакра. Ако Болата и прилежащата му инфраструктура бъдат извадени от резервата, те ще бъдат включени в територията на защитената местност "Степите".

Заливът Болата е обявен от МОСВ за защитен природен парк за водоплаващи птици. Той е единственият резерват в България, включващ акватория, морска площ и обхващащ околните скали и река. От около 5 години насам Болата е пълноправен член в клуба на "Най-красивите заливи на света".

Кой има интерес плажът да бъде изваден от резерват "Калиакра"?

Ставрева обяснява, че е отправила искането, защото местните хора настояват за това и така защитава интересите им. Бившият кмет на Каварна Цонко Цонев обаче смята, че изваждането на плажа е в интерес не на местните, а на бизнесмена Валентин Николов – Цуцко, който е близък до бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов, напуснал Народното събрание след скандала "Суджукгейт".

Това, което прави Ставрева в момента, е единствено да удовлетворява интересите на Цуцко. Тези опити не са отсега, това се подготвя още откакто Мартинов беше депутат, коментира пред OFFNews бившият кмет на Каварна.

Докато Мартинов беше част от парламентарната комисия по екология, Николов беше негов нещатен сътрудник по околната среда. Връзките между бизнесмена и бившия депутат не спират до тук. Справка в Търговския регистър показва, че преди Мартинов да стане народен представител, той е имал и общ бизнес с Николов. Двамата са били съдружници във фирма "КАЛИАКРА ИНВЕСТ" ООД. През 2014 година, малко след като е избран за депутат за пръв път, Мартинов прехвърля своите дялове във фирмата на брат си Николай.

На стр. 2

Страница на статията : 0102
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови