Оръжейничката на филма ''Rust'' получава 18 месеца затвор

OFFNews 16 април 2024 в 12:20 1501 0

Хана Гутиерес-Рийд

Снимка Getty images

Хана Гутиерес-Рийд

САНТА ФЕ, щата Ню Йорк (Aсошиейтед прес) *

Оръжейничка беше осъдена на 18 месеца затвор за фаталното прострелване на операторката на камера от актьора Алек Болдуин на снимачната площадка на уестърна "Rust" по време на изслушване в понеделник. По време на изслушването разплакани членове на семейството и приятели изнесоха свидетелски показания, включващи призиви за справедливост и наказание, което да доведе до по-голяма отговорност за безопасността на снимачните площадки.

Филмовата оръжейничка Хана Гутиерес-Рийд беше осъдена през март от съдебно жури по обвинение в неволно убийство за смъртта на оператора Халина Хътчинс и беше задържана повече от месец в окръжния затвор в Санта Фе. Прокурорите обвиняват Гутиерес-Рийд, че неволно е внесла бойни патрони на снимачната площадка на филма "Rust", където това е било изрично забранено, и че не е спазилa основни протоколи за безопасност на оръжията.

Гутиерес-Рийд неуспешно пледира за по-лека присъда, като заяви пред съдията, че не е чудовище, каквото я изкарват хората, и че се е опитала да направи всичко възможно на снимачната площадка, въпреки че не е разполагала с "необходимото време, ресурси и персонал". Гутиерес-Рийд планира да обжалва съдебното решение и присъдата, заяви в имейл защитникът ѝ Джейсън Боулс.

Болдуин, главен актьор и копродуцент на "Rust", е насочил пистолет към Хътчинс по време на репетиция на снимачната площадка край Санта Фе през октомври 2021 г., когато револверът стреля, убивайки Хътчинс и ранявайки режисьора Джоел Соуза.

Както OFFNews вече писа, съдия от Ню Мексико определи дата за съдебен процес срещу Болдуин по обвинение в непредумишлено убийство, свързано със смъртоносна стрелба на снимачната площадка на уестърна "Rust". Изборът на съдебни заседатели е насрочен за 9 юли, а процесът ще започне на следващия ден. Очаква се процесът да продължи осем дни. Болдуин, изпълнител на главната роля и копродуцент на филма, пледира невинен през януари.

Присъдата срещу Гутиерес-Рийд е произнесена от съдия Мери Марлоу Сомър от щата Ню Мексико, която наблюдава производството срещу Болдуин. Съдията заяви, че по-малка от максималната присъда не би била подходяща, като се има предвид, че непредпазливостта на Гутиерес-Рийд е равносилна на тежко насилствено престъпление.

"Вие бяхте оръжейникът, този, който стоеше между безопасното оръжие и оръжието, което може да убие някого" - каза съдията на Гутиерес-Рийд. "Вие единствена превърнахте безопасното оръжие в смъртоносно оръжие. Ако не бяхте вие, г-жа Хътчинс щеше да е жива, един съпруг щеше още да има партньорка, а едно малко момче щеше да има жива майка."

Гутиерес-Рийд се просълзи, докато агентът на Хътчинс, Крейг Мизрахи, говореше за креативността на операторката и я описа като изгряваща звезда в Холивуд. Той заяви, че до смъртта на Хътчинс е довела верига от събития и че ако оръжейникът си е бил свършил работата, тази верига е щяла да бъде прекъсната.

Приятелите и семейството си спомнят, че Хътчинс е била смела, упорита и състрадателна - "ярък лъч светлина", който е можел да постигне велики неща във филмовата индустрия.

"Наистина смятам, че това се дължи на небрежност", свидетелства Стивън Мец, близък приятел. "Този случай трябва да създаде прецедент за всички останали актьори, оператори и всички на снимачната площадка, чийто живот е изложен на риск, когато имаме небрежност в ръцете на оръжейник."

Адвокатката от Лос Анджелис Глория Олред прочете изявление на майката на Хътчинс, Олга Соловей, която заяви, че животът ѝ е бил разделен на две и че времето не лекува, а само удължава болката и страданието ѝ. Пред съда беше пуснат и видеозапис на разплаканата Соловей, която живее в Украйна.

"Най-тежко е да загубиш дете. Няма думи, с които това може да се опише", каза Соловей на родния си език.

Украинските роднини на Хътчинс търсят от Болдуин обезщетение за смъртта ѝ във връзка със стрелбата. След изслушването в понеделник Олред заяви, че семейството подкрепя наказателното му преследване.

Адвокатите на Гутиерес-Рийд поискаха снизходителност при произнасянето на присъдата - включително евентуално условно освобождаване, което би позволило да се избегне по-нататъшно лишаване от свобода и да се остави присъдата за вина извън досието ѝ, ако бъдат изпълнени определени условия.

Гутиерес-Рийд беше оправдана на съдебен процес по обвиненията, че е подправила доказателства при разследването на "Rust". Тя също така пледира невинна по отделно обвинение в престъпление, според което е внесла пистолет в бар в Санта Фе, където огнестрелните оръжия са забранени.

Адвокатите на защитата изтъкват сравнително младата възраст на Гутиерес-Рийд - 26 години - "и опустошителния ефект, който едно престъпление ще има върху живота ѝ занапред", като твърдят, че тя завинаги ще бъде засегната негативно от интензивната публичност, свързана с осъждането ѝ паралелно с актьор от А-листата.

Специалният прокурор Кари Мориси настоява съдията да наложи максималната присъда и да определи Гутиерес-Рийд като "тежък извършител на насилие", за да ограничи правото ѝ на намаляване на присъдата по-късно, като описва поведението на обвиняемата на снимачната площадка на "Rust" като изключително безразсъдно.

В понеделник Мориси заяви пред съдията, че е прегледала близо 200 телефонни разговора, които Гутиерес-Рийд е провела от затвора през последния месец. Тя каза, че се надява да има момент, в който обвиняемият да поеме отговорност за случилото се или да изрази истинско разкаяние.

"Този момент така и не настъпи" - каза Мориси. "Г-жа Гутиерес продължава да отказва да поеме отговорност за ролята си в смъртта на Халина Хътчинс."

Съдията посочи, че обобщените стенограми на телефонните разговори на Гутиерес-Рийд от затвора са натежали при произнасянето на присъдата.

"Хана казва, че с хората стават инциденти и те умират, това е нещастие и е просто част от живота, но това не означава, че тя трябва да е в затвора" - каза Марлоу Сомър. "Думата "разкаяние" - дълбоко съжаление, идващо от чувството за вина за минали грешки - това тя не изпитва".

Адвокатите на защитата твърдяха в понеделник, че Гутиерес-Рийд се е разкайвала и е имала сривове заради смъртта на Хътчинс. Те също така посочиха системни проблеми, които са довели до стрелбата.

Миналата година помощник-директорът на "Rust" и координатор по безопасността Дейв Холс не се призна за виновен в небрежно боравене с огнестрелно оръжие и изтърпя присъда от шест месеца пробация без надзор. Реквизиторката на "Rust" Сара Закри, която е споделяла някои отговорности за огнестрелните оръжия на снимачната площадка, подписа споразумение с прокуратурата за избягване на съдебно преследване в замяна на нейното сътрудничество.

Обвинението срещу Гутиерес-Рийд за притежание на огнестрелно оръжие е свързано с инцидент в бар в Санта Фе, дни преди тя да бъде наета да работи като оръжейник в "Rust". Прокурорите твърдят, че разследването на фаталната стрелба е довело до откриването на селфи видео, в което Гутиерес-Рийд се е снимала как носи огнестрелно оръжие в бара, докато адвокатите на защитата твърдят, че обвинението се държи отмъстително.

*Статията преведе Искра Ангелова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки