Заговориха за бойкот на Пьончан 2018

OFFNews 22 септември 2017 в 09:33 1835 0

Френският спортен министър Лаура Флесел намекна, че страната може да не изпрати олимпийци на игрите в Пьончан догодина, ако сигурността им не бъде гарантирана.

Напрежението на Корейския полуостров расте с всеки изминал ден, като севернокорейският лидер Ким Чен-ун не спира с провокациите си. В същото време президентът на САЩ Доналд Тръмп заплашва да срине Северна Корея със земята. На фона на напрежението Франция стана първата страна, която официално заговори за пропускане на олимпиадата.

"Все още не сме взели окончателно решение, но следим внимателно ситуацията", коментира бившата фехтовачка пред РТЛ.
Игрите в Пьончан са първата зимна олимпиада в Азия извън Япония.

Зимният център Пьончан се намира само на 80 км от демилитаризираната зона на границата между Северна и Южна Корея. Двете страни формално са във война, тъй като мирен договор между тях след войната от 1950-1953 година така и не е подписан.

Домакините също са разтревожени, но не опитват да разсеят всички съмнения, че няма да се справят със сигурността. Те получиха подкрепа от Япония, където казаха, че продължават подготовката си по план и не обмислят оттегляне от участие.

От Китай засега не коментираха ситуацията, а от САЩ направиха дипломатично изказване в духа, че ще работят съвместно с организаторите за осигуряване на всички необходими мерки за сигурност.

От МОК засега не разглеждат вариант за промяна на домакинството на Пьончан и казаха, че нямат план "Б".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!