Още един специален гост пристига от Франция за Дни на предизвикателствата на 1 и 2 февруари в кино ''Люмиер''

Французинът Тиери Рено е планински водач с дългогодишна кариера

OFFNews 25 януари 2023 в 13:33 4255 0

Снимка

17-тите „Дни на предизвикателствата“ (1-2 февруари, кино „Люмиер“) имат удоволствието да обявят пристигането на още един гост от класа: Тиери Рено е планински водач с впечатляваща кариера, заявил своя талант на водач и катерач още преди да навърши 20 г. През 80-те, 90-те и до днес преминава през всички етапи на свободното и ледено катерене – прокарване на нови маршрути, премиерно свободно преминаване на дълги класически маршрути, катерене за време. Неизброимите му постижения из скалните масиви вървят ръка за ръка с ангажиментите като планински гид за изкачвания на най-красивите турове в Алпите и най-красивите стени в света.

Тиери Рено ще разкаже за своя професионален път от голямата сцена на кино „Люмиер“ във втория ден на събитието – 2 февруари. На 1-ви голямата звезда е Гийом Пиерел – също гид от респектиращата школа на Шамони, но все още в разгара на кариерата си и с гледна точка върху екстремните ски, която ще се разгърне в презентацията му и филма с негово участие O’Parizad – светът на ангелите“.

На 1 и 2 февруари зрителите в кино „Люмиер“ ще имат възможността да се насладят на една пълнокръвна програма, включваща 6 премиери и филми образци в областта на приключенското кино, между които и две български продукции. Сред родните атлети, които ще видим на голям екран блестят имената на бегача Петър Иванов и велосипедиста Цветан Иванов, изкачили за по-малко от 24 часа върховете-първенци на 4 български планини и катерачите Виктор Варошкин и Емилиян Колевски, прокарали нов маршрут на 4000 м. надморска височина, под връх Мон Блан.

Ще бъде направен и преглед на важни за аутдор общността теми като хижите, безопасността в планината и ключови природозащитни каузи.

През 2023 г. „Дни на предизвикателствата“ ще представят проекта на БДЗП за закупуване на земи в Сакар планина, където могат да бъдат задомени и съхранени няколко застрашени от човешката дейност вида - лалугерът, царският орел и соколът. Техните естествени местообитания – пасищата - масово биват превръщани в обработваеми земи, от които тези животни нямат друг избор, освен да избягат.

Друга природозащитна инициатива, която ще бъде анонсирана в рамките на „Дните“ е опазването на вековните дървета – проект, за който още през 2021 г. състезанието за планинско бягане и колоездене „Байк и рън за Чепън“ спомогна с популяризация и набиране на средства, а в предстоящото си издание на 29 април тази година надпреварата ще наблегне и на картирането на столетните дървета чрез налагането на специално приложение за смартфон.

В рамките на „Дните“ ще бъде отдадена почит на алпиниста, зоолог и природозащитник Боян Петров, който в началото на февруари 2023 г. трябваше да навърши 50 години.

Пълната програма на 17-тите “Дни на предизвикателствата“ може да бъде разгледана на официалния сайт на събитието www.predizvikatelstva.com

Това издание на фестивала за екстремни спортове, туризъм и активен начин на живот се провежда с подкрепата на Subaru, Фондация “София – европейска столица на спорта“, Skullcandy и хотел „Будапеща“.

“Дни на предизвикателствата” в социалните мрежи:

Facebook:

https://www.facebook.com/dninapredizvikatelstvata

Официално събитие:

https://www.facebook.com/events/1578967335880883

Instagram:

https://www.instagram.com/predizvikatelstvacom

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови