Банско донесе късмет на Микаела Шифрин

OFFNews 24 януари 2020 в 15:32 2947 1

Снимка БФСки

Микаела Шифрин се "отпуши" и спечели първа победа за 2020 година в спускането за Световната купа в Банско. За 24-годишната състезателка това е успех номер 65 в кариерата й. 

Американката, която по принцип е специалист на техничните дисциплини, бе много бърза по писта "Алберто Томба" на Бъндеришка поляна и спря хронометрите с време 1:29.79 минута. 

На второ място се нареди Федерика Бриньоне, която остана на 18 стотни от победителката, а на почетната стълбичка се качи и Джоана Хехлен (+0.23).

"Трасето е много добре подготвено и технично. Много съм щастлива. Пистата е нова за всички и не съм в неблагоприятна позиция. Аз се уча бързо. Съпреничките ми също много силно и очаквам още по-оспорвано състезание утре. Много съм доволна, че най-после съм в Банско. Мениджърът Килиан Албрехт (б.а. в края на кариерата си австриецът караше за България) все ми казваше колко са мили хората тук, сега се уверих с очите си", коментира щастливата победителка.

Все пак трасето успя да затрудни някои от състезателките, като например олимпийската шампионка в спускането София Годжа. Италианката беше една от 16-е, които не завършиха днешната надпревара.

За разлика от сънародничката си, Бриньоне нямаше основания да недоволна след второто място. "Доволна съм. Наклонът на пистата е страхотен. Трасето беше перфектнно подготвено. Имаше доста технични завои, което ми пасва. Опитвах се да бъда концентрирана през цялото време. Нормално е в спускането да има доста скорост, но тук има и доста завои. Още след тренировката вчера чувствах, че мога да постигна добър резултат", каза Бриньоне.

Шифрин увеличи аванса си на върха във временното генерално класиране с 1075 точки, следвана от Бриньоне със 795 и Влъхова със 766. Швейцарката Корине Зутер продължава да води в подреждането на малката Световна купа в спускането с 243 точки. Втора е Шифрин с 206 точки, а трета Естер Ледецка със 193 точки.

Утре предстои второто спускане, което може да пренареди класирането за малкия кристален глобус в дисциплината.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови