Ексклузивно Шест месеца на първата линия на фронта. Иван Калчев-Глиги в студиото на OFFNews

Жълтите и зелените рецепти вече са електронни

Всички хартиени жълти и зелени рецепти, издадени до 12.06.2023 г., се изпълняват по стария ред до изтичане на тяхната валидност

OFFNews 13 юни 2023 в 16:06 904 0

е-рцепта

Снимка Unsplash

Рецептите ще могат да се изпълняват на територията на цялата страна, а не само в областта, където са издадени

Лекарствата, които съдържат наркотични вещества и се изписват на жълти и зелени рецептурни бланки, вече са в електронен формат и се изпълняват през Националната здравноинформационна система (НЗИС), съобщиха от "Информационно обслужване".

Всички хартиени жълти и зелени рецепти, издадени до 12.06.2023 г., се изпълняват по стария ред до изтичане на тяхната валидност. Данните показват, че само за първия ден от въвеждането на електронните предписания за лекарства, съдържащи наркотични вещества, са издадени над 300 рецепти, като 30 от тях вече са изпълнени.

Общият брой на издадените до момента електронни рецепти през НЗИС надхвърля 32,5 млн., като средно на ден се изписват по над 50 000.

Новата функционалност на НЗИС осигурява възможност за изпълнение на жълти и зелени рецепти в цялата страна. Досега хартиените жълти и зелени рецепти можеха да се изпълняват от аптеките само в областта, в която са издадени.

С цел максимално облекчаване работата на лекарите и фармацевтите, начинът на предписване и отпускане на
лекарствени продукти чрез жълти и зелени рецепти е идентичен с този при електронните бели рецепти. Съгласно Наредбата срокът за изпълнение на електронни предписания за лекарства, съдържащи наркотични вещества се запазва на 7 (седем) дни от изписването, а периодът на назначената терапия – не повече от 30 дни.

С въвеждането на електронните жълти и зелени рецепти отпада необходимостта лекарите да ходят до регионалните здравни инспекции (РЗИ) за кочани с рецепти, на които да издават рецепти за лекарствени продукти, съдържащи наркотични вещества.

Дигитализирането на предписването и отпускане на жълти и зелени рецепти елиминира възможността за обработка на сгрешена, дублирана, изтекла или фалшива рецепта.

Данните за лекарствения продукт, лекаря и фармацевта, които предписват и изпълняват ерецептата се валидират в реално време. Електронната рецепта дава възможност за пълна проследимост, прозрачност и контрол по процеса на изписване и отпускане на лекарствени продукти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови