Здравните приоритети в Плана: хеликоптери, модернизация на болниците, дигитализация

OFFNews 11 февруари 2022 в 19:05 981 0

Ключовите проекти в областта на здравеопазването, които ще бъдат в Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), включват промяна на системата за спешна помощ 112, доставката на пет хеликоптера за бърза помощ и доставка на медицинска апаратура за болниците, за лаборатории и за извънболничните здравни заведения. Това казаха представители на Министерството на здравеопазването по време на дискусия за НПВУ.

Помощта по Плана ще се осъществи през шест проекта на здравното министерство. Целта им е повишаване на капацитета и достъпността до лечебните заведения, намаляване на смъртността и даване на възможност за създаване и привличане на кадри.

Основите компоненти са модернизиране на педиатричните грижи в страната, изграждане на съвременен капацитет за лекуване на онкоболни чрез изграждане на Национален център за лъчелечение и други.

Предвижда се да бъдат изградени десет високотехнологични мозъчносъдови центрове за диагностика и лечение. Идеята е тези десет центъра да покрият територията на цялата страна.

Здравното министерство предлага модернизиране на психиатричната помощ в страната. В страната има 11 държави психиатрични болници, 12 центъра за психично здраве и 22 клиники и отделения за психична помощ в болниците. Общата им леглова база е около 4000 броя плюс 1000 места за дневен стационар.

Основите проблеми за психиатричната помощ са старата материална база и липсата на възможност за лечение и диагностика на интегрирана база, посочиха от министерството.

Заместник министър-председателят по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев постави днес началото на обществени съвети за НПВУ. В рамките на няколко последователни дискусии с представители на заинтересованите страни ще бъдат обсъдени проектите, включени в Плана.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови