Здравният министър: Спешни въздушни линейки под наем? За какво са ни?

Христо Хинков е готов да управлява 6 месеца, една година ще е бонус

OFFNews 01 юли 2023 в 11:40 3626 2

Хинков

Снимка БТА

Христо Хинков

Да се наемат медицински хеликоптери сега ще е скъпо и ненужно - стана ясно от думите на здравния министър проф. Христо Хинков пред БНТ, който помолил колегата си от транспортното ведомство Георги Гвоздейков да прекрати контракта.

"Още като влязохме в управлението с министър Гвоздейков се договорихме, че това е изключително скъпо и ненужно решение за наем на два хеликоптера. Един летателен час е 18 000 лв. Самите хеликоптерите ще дойдат без да е оборудвана наземната част, без да имаме готова логистика и всъщност без да имаме толкова спешна нужда да наемем два хеликоптера, докато дойдат нашите", обясни здравният министър.

Професорът напомни, че страната ни чака първата си въздушна линейка в край на 2023-та или началото на следващата година. А хеликоптерите под наем не можели да извършват полети нощем. Затова министърът запита: "За какво са ни?"

Той не отрече, че това е стъпка назад по въпроса, тъй като България остава единствената страна в Европейския съюз без въздушна линейка, не знае какви неустойки ще трябва да се платят за разтрогването на договора, но пък и не може от днес за утре да се изгражда въздушна спешна помощ, защото "това става с цялата инфрактруктура, обучение".

От думите му обаче се разбра, че обучението на екипите и строителството на наземната структури ще продължи.

Христо Хинков обясни още, че увеличение на здравните вноски преди да се преразпределят средствата в системата по справедлив начин не може да има. Според него и потребителската такса при общопрактикуващ лекар не бива да се пипа, тя трябва да е символична.

Здравният министър бе категоричен, че частните болници се менижират много по-добре от държавните, защото при държавните има кражби и безконтролност, но декларира, че няма да дава приоритет на частниците.

От думите му се разбра още, че ще направи всичко по силите си за изграждането на детската болница в Горна баня.

"Готов съм да управлявам 6 месеца, но ако управлявам 1 година, ще бъде бонус. В новия бюджет има положителна тенденция за увеличаване на парите в извънболничната помощ, пирамидата трябва да се обърне", отчете Хинков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

135

2

Far Rider

02.07 2023 в 09:24

Въобще не са нужни хеликоптери. Още по-малко медицинска помощ. Българските политици се държат така сякаш имат 2,5 милиона излишни граждани, а за останалите 2,5 милиона не им пука!

805

1

cdk23

01.07 2023 в 11:48

Абсолютно точно, и то лятото.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки