Здравният министър: Липсва законова регулация за притежание на райски газ

OFFNews 07 юли 2023 в 18:20 319 0

райски газ

Снимка OFFNews

райски газ

Липсва законова регулация за притежаването на райски газ, което затруднява контрола върху разпространението му, каза министърът на здравеопазването Христо Хинков по време на парламентарния контрол.

Основните трудности за ефективното прилагане на разпоредбите на закона са свързани с изключенията за продажбата и употребата на райски газ за целите на хранително-вкусовата промишленост.

Райски газ може да се използва единствено като добавка в храните при производството им, припомни министър Хинков законовите текстове. Това обаче не може да бъде еднозначно установено от държавните здравни инспектори.

Извършват се и съвместни проверки с Българска агенция за безопасност на храните и МВР, чиято чел е да се установи дали в съответните места се употребява райски газ в съответствие с допустимите законови изключения - за хранително-вкусова промишленост.

"Когато райският газ се съдържа в различни контейнери и опаковки, включително и в балони, които не са етикетирани съгласно нормативните изисквания, не e възможно идентифицирането на съдържанието в тях", посочи още министър Хинков, цитиран от БТА.

Органите на държавния здравен контрол не могат да установят съдържанието, с което са пълни необозначени контейнери, включително и балоните, което предполага употребата на райски газ по различен начин от този, за който е пуснат на пазара. Наложилата се практика на употреба на райски газ чрез неидентифицирани опаковки, не позволява предприемането на мерки от органите на държавния здравен контрол, с които употребата му да бъде ограничавана, уточни министърът.

"Продажбата на райски газ и пълнители за него, включително и онлайн на лица под 18-годишна възраст, беше въведена през август 2022 г. Оттогава са извършени над 13 хиляди проверки", каза още той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика