Здравният министър към медиците: Вие сте рицарите на нашите дни

Модернизацията на Спешната помощ, електронното здравеопазване, 1000 лв. за първа линия са част от постиженията на правителството, отбеляза премиерът

OFFNews 07 април 2021 в 09:33 901 0

Снимка Архив/БТА

"Вие сте рицарите на нашите дни. Опровергавате и най-яростните си критици, доказахте се като спасители", каза в приветствието си по повод Световния ден на здравето министър Костадин Ангелов. 

В своето видео обръщение той отбеляза медицинските сестри от хасковската болница - "с несломими характер, готови да понесат тежестта, която пандемията им стоварва" и 81-годишната лекарка от Дупница д-р Богоева, която продължава да лекува болни от коронавирус.

"Над 120 наши колеги си отидоха завинаги, загубиха живота си в името на живота. Разказвайте и говорете за професията си с чувство за изпълнен дълг пред цялото човечеството", завърши здравният министър.

С приветствие към здравните работници се обърна и премиерът Бойко Борисов:

"Пандемията все още не е приключила, но с активното участие на всички, процесът на имунизация напредва и съм сигурен, че скоро ще успеем да се преборим с коронавируса. Осигурени са достатъчно предпазни средства, ваксини и лекарства. Работещите на първа линия получават допълнителни 1000 лева към заплатите си."

Премиерът отбеляза модернизацията на Спешната помощ с нови над 290 линейки; създаването на централизирана електронна система за закупуване на лекарствени продукти за нуждите на лечебните заведения; електронното здравеопазване и изрази увереност, че и новото правителство ще продължи по същия начин да подпомага здравните работници. 

"Будители, герои, воини, спасители – трудно е да се обобщи с една дума подвигът на всички здравни работници и каквото и да кажем, ще бъде недостатъчно за това, което всички вие, колеги, направихте през последната година – година на тежки изпитания, изпълнена с много лишения, но и с много поуки", заяви в своето послание по повод празника началникът на Военномедицинската академия ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски.

"Да спасяваш животи означава да бъдеш предопределен от съдбата. Желая ви да сте здрави, все така задружни и да дарявате надежда", написа проф. Мутафчийски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови