Здравният министър към медиците: Вие сте рицарите на нашите дни

Модернизацията на Спешната помощ, електронното здравеопазване, 1000 лв. за първа линия са част от постиженията на правителството, отбеляза премиерът

OFFNews Последна промяна на 07 април 2021 в 09:33 391 0

Снимка Архив/БТА

"Вие сте рицарите на нашите дни. Опровергавате и най-яростните си критици, доказахте се като спасители", каза в приветствието си по повод Световния ден на здравето министър Костадин Ангелов. 

В своето видео обръщение той отбеляза медицинските сестри от хасковската болница - "с несломими характер, готови да понесат тежестта, която пандемията им стоварва" и 81-годишната лекарка от Дупница д-р Богоева, която продължава да лекува болни от коронавирус.

"Над 120 наши колеги си отидоха завинаги, загубиха живота си в името на живота. Разказвайте и говорете за професията си с чувство за изпълнен дълг пред цялото човечеството", завърши здравният министър.

С приветствие към здравните работници се обърна и премиерът Бойко Борисов:

"Пандемията все още не е приключила, но с активното участие на всички, процесът на имунизация напредва и съм сигурен, че скоро ще успеем да се преборим с коронавируса. Осигурени са достатъчно предпазни средства, ваксини и лекарства. Работещите на първа линия получават допълнителни 1000 лева към заплатите си."

Премиерът отбеляза модернизацията на Спешната помощ с нови над 290 линейки; създаването на централизирана електронна система за закупуване на лекарствени продукти за нуждите на лечебните заведения; електронното здравеопазване и изрази увереност, че и новото правителство ще продължи по същия начин да подпомага здравните работници. 

"Будители, герои, воини, спасители – трудно е да се обобщи с една дума подвигът на всички здравни работници и каквото и да кажем, ще бъде недостатъчно за това, което всички вие, колеги, направихте през последната година – година на тежки изпитания, изпълнена с много лишения, но и с много поуки", заяви в своето послание по повод празника началникът на Военномедицинската академия ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски.

"Да спасяваш животи означава да бъдеш предопределен от съдбата. Желая ви да сте здрави, все така задружни и да дарявате надежда", написа проф. Мутафчийски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Парламентът на живо