Здравеопазването влезе в Черната книга на правителственото разхищение

OFFNews 26 ноември 2019 в 09:55 2384 0

Снимка БГНЕС

„Здравеопазването е тема, която досега не сме засягали в „Черната книга“ – тази година я има." Това съобщи пред БНР Петя Дюлгерова от Фондация за свободата „Фридрих Науман“, при представянето на поредното издание на книгата.

По думите ѝ целта на книгата не е да е изчерпателна и да обхване всички случаи. Тя прави моментна снимка на състоянието на страната и разказва истории от национално и регионално ниво за това как парите на българския и европейския данъкоплатец не се харчат по най-добрия начин.

Като цяло случаите касаят конфликт на интереси и непрозрачни процедури за избор на една или друга компания, отбеляза Дюлгерова. 

„Тази година сме пропуснали умишлено БДЖ, не защото няма случай, а защото искахме да разкажем други истории. Здравеопазването е тема, която досега не сме засягали в „Черната книга“ – тази година я има. Има истории от Варна, Севлиево. Булевардът във Варна стана известен. Ремонтите на „Граф Игнатиев“ нямаше как да пропуснем. Спортна зала в Шумен, която има приходи като малък квартален магазин. Историите са различни.", обясни тя.

Последната статия обобщава средствата, които медиите са получили от европейски програми за оповестяване. Тази статия обхваща сумите, които българското правителство е използвало, за да си купи телевизионно време, за да оповести европейските програми“, допълни Дюлгерова.

Тя уточни, че автори в „Черната книга“ са разследващи журналисти, които тази година се представят с истинските си имена. "Някои от тях загубиха работата си в резултат на разследванията си и нямат какво да губят“, обясни представителят на Фондация "Фридрих Науман".

Днес фондацията ще представи „Черна книга за правителственото разхищение в България". Тя описва случаи на лошо похарчени пари на данъкоплатците, намеци за корупция и нецелесъобразно усвоени средства от ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!