Затвориха фирма в Русе, четирима работници са с COVID-19

OFFNews Последна промяна на 24 април 2020 в 16:53 3296 0

Русенска фирма с общо 25 служители спира работа заради четирима работници, които са заразени с коронавирус. Един от тях беше установен преди седмица, а положителните резултати на останалите трима са излезли снощи. Това съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция в Русе д-р Маргарита Николова.

Новите случаи са на трима мъже - на 34, на 54 и на 58 години. Те са били контактни с 34-годишния мъж, доказан, че е заразен с коронавирус на 17 април.

Д-р Николова обясни, че 18 души от фирмата са се изследвали с бързи тестове в частни лаборатории в Русе. На петима от тях резултатите били положителни. Взети са им проби за PCR тест, като трима от тях се оказват заразени, а останалите двама са с отрицателен резултат.

Д-р Николова обясни, че тримата мъже са в добро състояние - нямат симптоми или са с много леки симптоми.

"Това е коварното на вируса - хората нямат симптоми, но са заразоносители", обясни д-р Николова.

Фирмата, която се намира в Източната промишлена зона на Русе, ще бъде затворена. Работниците ще бъдат под домашна карантина 14 дни, а заразените - 28 дни.

По думите на д-р Николова работният процес се е извършвал в голямо хале. Взети са били всички мерки - служителите имали лични предпазни средства, редовно била извършвана и дезинфекция. Издирването на контактните лица продължава, тъй като има хора, които са от други градове.

Д-р Николова информира, че днес са взети още 10 проби. Девет от тях са на контактни на тримата мъже - техни близки или колеги от работата, а един е пътувал в самолет, в който е имало пътник, заразен с коронавирус. Резултатите от десетте проби се очакват утре вечер.

В Русе заразените към момента са общо 10. От тях двама вече са излекувани. Други седем души с коронавирус са в много добро състояние. Те са на домашно лечение и под карантина. В Белодробната болница е само 35-годишна жена с десностранна бронхопневмония. Тя вече е дала две отрицателни проби за вируса и предстои днес или утре да бъде изписана, съобщава БТА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови