Засега масова реимунизация не е необходима, смята доц. Кунчев

Хора, които са изградили имунитет по време на боледуване, за което не са разбрали, е нормално да притежават сертификат, смята главният здравен инспектор

OFFNews Последна промяна на 26 септември 2021 в 12:18 2203 0

Снимка БТА/Архив

Засега масова реимунизация не е необходима, заяви пред БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"В медицината 2 и 2 не винаги е 4. Всеки реагира на база на собствения организъм. При хора, които по някакви причини имат по-ниско ниво на антителата, което предполага изследване на антитела и на клетъчен имунитет, може да се препоръча трета доза. Подробностите са важни – каква ваксина да бъде направена, в какъв срок, какви изследвания трябва да направят хората. Искаше ми се да има единно европейско решение, но няма смисъл да чакаме, интересът е голям. Това ще се случва минимум 6 месеца след завършения цикъл на ваксиниране. 

По думите на главния здравен инспектор процентът на положителните проби се движи в тесни граници между 8 и 9,5 процента, което не е малко, защото продължава да се увеличава броят на приетите за лечение, това поставя здравната система под натиск. Ако през следващите две седмици започне лек спад, това би било добър вариант, посочи Кунчев.

По думите му общества, които реагират единно и изпълняват указанията на експертите, преминават много леко през тази четвърта вълна.

"Колкото по-малко имунизирани имаме, толкова по-интензивна е вълната, толкова повече хора са в болница, съответно процентът на починалите е по-голям. Антиваксърството е толкова активно заради социални явления. При 6 милиарда направени ваксини до момента да твърдиш, че има неясноти е безумно. Другата седмица ще бъде коригирано ограничението за публиката на спортни събития", каза още доц. Ангел Кунчев.

Той уточни, че общото мнение на специалистите е, че в масовия случай при човек, който е реагирал нормално на антигенното дразнене, трета доза не е необходима.

Здравният инспектор посочи, че хора, които са изградили имунитет по време на боледуване, за което не са разбрали, е нормално да притежават сертификат. Срокът на ваксинационните паспорти според него ще бъде автоматично удължен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови