Заразена с COVID-19 чака три дни резултата от PCR тест

OFFNews 23 октомври 2020 в 11:22 1902 0

Жена със симптоми на коронавирус три дни чака резултата от PCR теста си. Росица Драгинова, адвокат от Пловдив, е подала жалба, след като се е поставила под карантина сама, съобщава bTV.

"На 7 октомври ми е взета проба от лабораторията на Инфекциозната болница, на 10, в събота, получих резултат и то след многократни напъни от моята страна. Звънях на всички възможни телефони, дори на горещата линия на Министерство на здравеопазването", разказва Росица.

Тя е подала жалба, защото заради забавянето карантината й е започнала не от момента, в който се е изолирала, а три дни по-късно след регистриране на позитивната ѝ проба в системата. 

Според Милена Панайотова, началник отдел "Противоепидемичен контрол" в РЗИ Пловдив, да се чака резултат от проба три дни е недопустимо, защото през това време "хората не знаят на работа ли са, в болнични са или в отпуск", освен това биха могли да не се изолират и да заразят други. 

По думите на Панайотова грешката, която е допусната, е несвоевременното въвеждане на резултата от лабораторията.

"Техният аргумент е, че са много натоварени и имат много работа. На лабораторията е връчено предписание и има поставен срок, в който да се създаде организация и график на служителите, за да не се допускат такива случаи."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews