Заключение: Лекарите нямат вина за смъртта на абитуриента от Велико Търново

OFFNews Последна промяна на 14 октомври 2020 в 17:33 3486 0

Не са установени нарушения от страна на медиците в МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" във Велико Търново, взели участие в диагностично-лечебния процес на починалия на 31 юли абитуриент с COVID-19 Христо Денев.

Това е заключението на комисия от ИА "Медицински надзор", начело с проф. Владимир Пилософ, която извърши проверка в здравното заведение след смъртта на младежа, съобщиха на пресконференция в лечебното заведение.

Одитът бе поискан от ръководството на областната болница във Велико Търново, след като бащата на починалото
момче - адвокат Иван Денев, публично обвини лекарите, че са виновни за смъртта на Христо и, че са си правили експерименти със сина му.

В проверката бяха привлечени външни експерти, сред които шефът на Експертния медицински съвет за борба с коронавируса проф. Коста Костов, вирусологът проф. Радка Аргирова, инфекционистът проф. Таня Червенякова.

"Липсват нарушения от страна на медицинските лица или основания да се приеме, че действията на лекуващите екипи и проведения диагностично-лечебен план могат да имат отношение към фаталния изход. Същият е настъпил в следствие на тежкото и неблагоприятно протичане на тъканната и съдова увреда в белия дроб, цитокиновата буря, развили се на фона на рисков фактор /затлъстяване/ и фатално протекъл тромбоемболичен процес с белодробен и терминален мозъчен оток", е посочил в заключение към случая проф. Костов.

Констатациите от доклада опровергават хвърляните от бащата обвинения, че Христо е лекуван с неразрешен медикамент, станал е жертва на вътреболнична инфекция и дори, че са взети органите му.

"За това момче всички се грижихме като за наше дете, той беше в много тежко състояние, но с ясно съзнание, обяснявахме му какво ще му правим през цялото време и той изключително съдействаше. Благодареше, въпреки силния задух, щом свалеше кислородната маска. Бяхме потресени всички, че не можахме да го спасим", не скри емоцията си шефката на реанимацията д-р Сибила Маринова.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !