Кунчев: Новата COVID вълна започва. Псуването по нас - също. Казваме истината, пък всеки да я приема както иска

Александра Маркарян 08 юли 2022 в 11:50 3431 2

Ангел Кунчев

Снимка Министерски съвет

Ангел Кунчев

Новата COVID вълна започва, предупреди главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев пред Нова тв и прогнозира, че пикът ще е в средата или края на август. Мерките трябва да се вземат сега, за да не напълним пак болниците, предупреди той.

Хората го виждат по това, че близки и познати започват да имат симптоми. Но тази вълна не се отчита напълно от здравната статистика, защото има "значителна скрита заболяемост". Тя е причинена от факта, че PCR тестовете са скъпи, хората нямат достъп до тях и не се изследват. Не им се обикаля и по лични лекари за направление, нито по болнични кабинети.

Затова "една от задачите ми е да направим така, че изследването да е по-достъпно, хората да стигат по-лесно до него, така че всеки, който желае, да може да се изследва" - увери д-р Кунчев, който подчерта, че това е задължително, ако искаме да имаме добър надзор. Той апелира и НЗОК да прояви разбиране, "защото ако общопрактикуващите лекари нямат тази възможност, ние затваряме възможността за много хора". Проф. Тодор Кантарджиев - консултант на Столичната община по здравните въпроси - също призова пред БНТ днес Здравната каса да поема PCR изследванията.

Сегашният начин на действие не е ефективен, необходими са поне четири, пет пъти повече тестове за КОВИД, за да имаме реалната картина на заболеваемостта в страната - каза той.

"Хубавото в цялата ситуация е, че (заболяването) не протича драматично. Въпреки че се увеличават случаите вече втора седмица, заетите легла в болниците не са чак толкова много. Например в Инфекциозна болница са заети половината легла", посочи той, но предупреди, че "мерките трябва да се вземат сега, за да не напълним пак болниците".

Неговите наблюдения сочат, че и в Европейската комисия са притеснени и следят ситуацията, за което говори фактът, че ЕК удължи срока на зелените сертификати.

На въпрос за "псуването" от антиваксърите по адрес на здравните специалисти, които говорят по темата КОВИД, Кунчев отговори:

"Псуването започна, така че няма да обръщаме внимание. Казваме истината, уведомяваме, информираме хората, пък всеки да го приема както иска".

Според него сега не се налага налагането на много строги мерки, тъй като протичането на заболяването е сравнително леко. Но "всеки, който желае, знае много добре вече, че когато е на място с много хора и е в близък контакт, маската е много полезна, дезинфекцията, отстоянието, всичко това са елементарни, много лесно приложими мерки и без да има специални заповеди, разпореждания, контрол и т.н.".

Кунчев прогнозира, че по-тежки мерки няма да се наложат през лятото, но ако ситуацията се усложни, това ще бъде направено.

Попитан има ли втори бустер, д-р Кунчев отвърна, че не, защото иска да види дали ще има бустер срещу новите варианти на вируса.

"Имам един бустер, не съм си направил втория. Ще ми се да видя как ще се развият нещата с появата на нови варианти или, не дай Боже, нови щамове и дали ще могат производителите навреме да ъпдейтват ваксините, така че тези, които получаваме, да са вече по-съобразени с вариантите, които в момента циркулират. Така че засега отлагам слагането на втория бустер, но това не важи за хора, които са в по-особена ситуация, които имат проблеми с имунитет, за които едно заболяване може да бъде фатално. Те би трябвало да я направят максимално бързо".

Той очаква през септември да има такива "ъпдейтнати" ваксини.

"Част от договора на ЕК с производителите има точка, в която е посочено, че при появата на такива варианти, ваксината ще бъде преработена. Всички фирми производители много активно го правят в момента. Очаква се, че към септември ще има такива, но, вижте, ние сме в ситуация непрекъснато да догонваме вируса. Като станат готови тези ваксини, няма да бъда изненадан, ако има и още по-нови варианти или, не дай Боже, нов щам. Оттам ще започнат от нулата. Нито имунитет от ваксина, нито имунитет от преболедуване ще помага на хората да бъдат защитени".

Проф. Тодор Кантарджиев също апелира по-възрастните хора, както и тези с придружаващи заболявания, да си поставят втори бустер. 7000 души вече са го направили през последната седмица. Сегашният вирус протича много по-леко, но не бива да се неглижира разпространението му, каза той пред БНТ и призова да сме внимателни и към бактериалните инфекции.

Той също прогнозира, че наесен у нас ще има нова ваксина, която ще бъде ефективна и срещу BA.5 варианта на Омикрон.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

2

редовно четящ

08.07 2022 в 14:40

Атаката по медиите също е в ход. Продължавам да твърдя, че огромната смъртност в ковидните отделения трябва да бъде разследвана. Явно в цивилизования свят са по-адекватни в лечението на ковид. То у нас имаме ли изобщо читава здравна система....

1767

1

fiki

08.07 2022 в 14:04

антиваксите да се готвят да обясняват как всичко е измама за да саботират Вгъзраждане и да имат 7% а не 50+ САБОТИ ЗЕ НАРОТЕ