Quantcast

Високите концентрации на флуор във водата са токсични за мозъка

OFFNews Последна промяна на 21 август 2019 в 09:19 846 1

Флуорирането на водата от кранчето може да засегне интелектуалното развитие на пеленачето, установи канадско изследване, цитирано от Франс прес.

От 50-те години на миналия век добавянето на флуор във ВиК системите на населените места е широко разпространена практика за предотвратяването на зъбния кариес в развитите страни. Високи концентрации на минерала се оказват токсични за мозъка, но в чешмяната вода те са ниски.

При все това дори и тези нива могат да представляват опасност за бременните жени и пеленачетата, установи екипът на Кристин Тил от канадския университет Йорк. Флуорирана вода се предоставя на около 66 процента от американското население, на 38 процента от канадското и на 3 процента от европейското, съобщава БТА.

Канадските учени са изследвали 601 двойки майка-кърмаче в 6 канадски града, в които 41 на сто от населението ползва флуорирана вода. Екипът изчислил, че при повишаването на флуора в урината на бременната жена с 1 милиграм, се наблюдава спад на коефициента на интелигентност с 4,5 пункта при момчетата на 3 или четири години. Но не и при момичетата.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2006

1

yetti

21.08 2019 в 11:43

Тук липсва най-важната информация: флуорира ли се водата в България?
До колкото знам - не, но като журналисти е добре да намерите официална информация.