Ветеринар: Лекарството срещу краста е силно токсично и не бива да се приема за лечение на коронавирус

OFFNews 08 април 2020 в 10:21 2569 0

Лекарството срещу краста, което се използва при животни и се проучва за лечение на коронавирус, е силно токсично. Няма такъв препарат за хуманна употреба. Това заяви по БНТ д-р Димитър Яновски, председател на Българския ветеринарен съюз София-град.

Той уточни, че медикаментът не се продава свободно, но има вратички, които могат да направят възможно човек да си вземе такъв продукт, което е проблем. 

"Данните как се използва в хуманната медицина не са ясни. Призовавам всички хора да внимават и да не търсят този продукт. Той се изписва само за животни", каза лекарят.

Преди дни кардиологът проф. Иво Петров за пръв път анонсира опитите, които се правят с лекарство против краста, и как то влияе на коронавируса. Стана ясно, че медикаментът се използва във ветеринарната медицина.

Д-р Яновски сподели, че след интервюто е започнало масово търсене на споменатия медикамент по клиники и складове за ветеринарно-медицински продукти. За два дни са били получени около 10 обаждания в какви количества може да се намери.

"Дозировката му е доста точна. Ако човек е чувствителен към този препарат, рискува да се появят алергични шокове и това да доведе до застрашаване на живота", предупреди ветеринарният специалист.

Коронавирусът е много нов и непознат за науката, много бързо се развиват нещата. Ветринарно-медицинките продукти са само за животни, допълни още д-р Яновски.

По думите му лекарството е силно токсично, терапевтичната му ширина е доста малка. Лесно човек може да предозира. Такъв препарат няма за хуманна употреба. Може да предизвика интоксикация и различни алергични реакции.

"Със сигурност всички не могат да си го купят но съм убеден, че има начини да се набави. За съжаление, има недобросъвестни колеги. Някой може да се сдобие с препарата и да бъде фатално", предупреди д-р Яновски.

Той призова складовете да не продават лекарството на частни лица, без изрична рецепта за животни.

Няма нужда в паниката да рискувате живота си, каза специалистът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови