Възможен е пик на епидемията през март

Притеснително е, че изоставаме с ваксинациите спрямо другите държави според д-р Симидчиев

OFFNews 20 януари 2021 в 11:10 3769 0

Не можем да гадаем дали ще има следваща вълна, но при всички положения, гледайки какво се случва в други държави, се очаква ново увеличаване на заразените след отхлабване на мерките. Възможно е нарастване на заразените в края на този месец и началото на следващия, с пик през март, коментира по БНТ пулмологът д-р Александър Симидчиев и допълни, че това е предположение, което не е научно базирано.

По думите му над 90% от пиковете са свързани с поведението на хората, а не със самия вирус, той не се изменя толкова бързо. За момента обаче имаме по-ниска честота на ваксиниране, което е малко притеснително, защото ще изостанем от други държави, които ще бъдат с по-добре изграден колективен имунитет, каза още пулмологът.

Д-р Симидчиев коментира и случая със заразените с коронавирус медици, след поставяне на първата доза от ваксината. По думите му между първа и втора доза имунитетът не е изцяло пренастроен, така че е възможно човек да се зарази с коронавирус, но симптомите ще са много леки. 10 пъти се снижава рискът от тежко боледуване, съобщи той и допълни, че това е потвърдено с множество проучвания. 

Пулмологът обясни, че ако човек преболедува между първа и втора доза на ваксината, развива т. нар. постинфекциозен имунитет, който практически не се различава много от постваксиналния, затова не е задължително да се сложи втора доза. Все пак лекарят уточни, че няма противопоказания за ваксиниране на хората, които са преболедували коронавирус, но няма и особена медицинска логика.

За ваксинационната кампания

При подобно масово ваксиниране винаги има логистични проблеми и те са свързани както с производството, така и с доставката и разпределението на ваксините. Това са множество етапи със специфични предизвикателства и затова трябва да има обширна и изчерпателна информация по темата, коментира д-р Симидчиев.

Той припомни, че всички ваксини, които са регистрирани от съответните регулаторни агенции, имат ниво на качество, ефикасност и безопасност. Тоест, те са надеждни средства за ограничаване на пандемичния процес, 

"Която и ваксина да излезе регистрирана на пазара, тя е ефикасна, безопасна и с достатъчна степен на сигурност. Поради това масовата ваксинация трябва да бъде наистина масова, за да можем да спрем пандемичния процес. Ако нямаме достатъчно хора с имат имунитет, ние няма как да ограничим скоростта на разпространение."

Д-р Симидчиев е сред ваксинираните в първа фаза на кампанията и вече е реимунизиран. Той обясни, че след първото убождане всеки получава картонче, в което са написани името на ваксината и датата за поставяне на втората доза. Лекарят вече има е-сертификат за ваксинация срещу COVID-19, който е разпечатал след като е влязъл в системата с електронния си подпис.

Според него е-сертификатът за ваксиниране срещу COVID-19 е добро решение, защото дава възможност да удостовериш, че си имунизирани срещу инфекцията, ако се наложи. Той отново напомни, че имунизацията е доброволна.



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови