Няма данни за връзка между поставената ваксина и положителната проба за COVID-19 на заразената лекарка от Хасково

OFFNews 20 януари 2021 в 09:32 1645 1

Няма данни да има връзка между заразяването на лекарката от Хасково и поставянето на ваксината. Тя е с дискретни симптоми, с лека хрема, без температура. Това обясни по bTV д-р Веселин Калфов, управител на белодробната болница в града.

Вчера стана известно, че двама здравни работници от Хасково и Харманли са се заразили с коронавирус след първата ваксинация.

По думите на д-р Калфов състоянието на ваксинираната лекарка е прекрасно, но тъй като е с положителна проба е изолирана за домашно лечение. Тя е била ваксинирана на 29 декември.

"Първите симптоми получава на 11 ден след ваксинацията, а за да се изработи имунитет е необходимо технологично време. Това време при този патоген е около 10 дни. Реално, непосредствено след ваксинацията, човек няма изграден имунитет и заразяването е станало тогава, имайки предвид инкубационния период на вируса", обясни д-р Калфов.

Управителят на белодробната болница в Хасково също е сред ваксинираните медици. Той съобщи за болка в мястото на убождане, която е отшумяла за 24 часа. Няма други странични ефекти от поставената ваксина. Д-р Калфов каза, че сред другите му колеги няма регистрирани нежелани реакции след имунизацията.

От 39 души на първа линия в болницата са ваксинирани 15. Останалите са преболедували и имат антитела, обясни управителят на лечебното заведение. Той самият не е имал изградени антитела, въпреки че вече 6 месеца работи в ковид-отделение и затова се е ваксинирал. 

До момента в Хасковска област са ваксинирани над 500 медици, 83 от тях са реимунизирани, следващата седмица реимунизацията продължава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови