Във Варна оперират с последно поколение микроскоп

OFFNews 09 януари 2023 в 11:51 795 0

микроскоп

Снимка УМБАЛ "Св. Марина"

Операционен микроскоп с робот

С последно поколение операционен микроскоп с робот разполага клиниката по неврохирургия във варненската университетска болница „Св. Марина“. Това е първата и единствена засега болница в България, която е оборудвана с най-добрия, създаван до момента, неврохирургичен операционен микроскоп от най-висок клас с робот и комплексна система за 3D визуализация, съобщиха от лечебното заведение.

Новият неврохирургичен операционен микроскоп е мултифункционална система, която включва операционен микроскоп, робот, ендоскоп и множество допълнителни опции и надгражда възможностите на предходния модел с повече от 100 нови и допълнителни функции.

Основните предимства са, че дава възможност за по-голяма прецизност и повече сигурност за пациента по време на операция. Специализираната медицинска техника е модифицирана в 3 направления – роботика, операционен микроскоп с възможност за контролирана хибридна визуализация и кево-устройство за детайлна инспекция.

Микроскопът може да фиксира точно определена зона на оперативното поле, да „кръжи“ около нея с минимум вибрации, да я държи на фокус и тя да бъде инспектирана без да се губи качеството на образа. При сложни операции или при аневризми с кръвоизлив, при които оперативното поле най-често е невидимо, апаратурата може да запамети няколко позиции и така хирургът да определи най-добрата от тях за съответната интервенция, обясни проф. Явор Енчев, ръководител на клиниката по неврохирургия в УМБАЛ „Св. Марина”.

С новата апаратура може да се извършва и флуоресцентна видео ангиография, чрез която кръвният ток се проследява в реално време с помощта на багрило. Интервенцията дава възможност за изключителна прецизност при лечение на заболявания на съдовете на мозъка, като мозъчни аневризми, артериовенозни малформации и др.

Микроскопът ще бъде използван и при обучението на студенти, докторанти и специализанти в Катедрата по неврохирургия и УНГ болести.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови