Варненска НПО осъди Здравната каса за отказ да каже колко украинци имат личен лекар

Таня Николова 31 октомври 2022 в 16:24 4624 0

НЗОК

Снимка Янка Петкова

От НЗОК трябва да предоставят исканата информация в 14–дневен срок след връчването на съдебното решение

Неправителствената Асоциация „Хипофиза“ осъди Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за отказ на информация колко украински бежанци имат личен лекар. Искането е подадено в средата на юли, уточнява председателят на асоциацията Ваня Добрева.

То е по Закона за достъп до обществена информация и в него се търсят данни и за броя на направените имунизации на децата бежанци от Украйна, както и колко от медиците, сключили договор със Здравната каса, не са достигнали лимита си и биха могли да запишат нови пациенти.

Решението в полза на Асоциация „Хипофиза“ е на Варненския административен съд. Производството е едноинстанционно и по казуса няма обжалване.

Според съдебното решение, всички заявления за записване при личен лекар се подават до НЗОК, затова отказът ѝ е незаконосъобразен. От здравната институция са били длъжни да информират и кои общопрактикуващи лекари не са достигнали лимита на пациентската си листа. Незаконен е и отказът да се предостави информация за направените имунизации.

Едва петима лични лекари обслужват понастоящем украинските бежанци в района на Варна и околните курортни комплекси, казва Добрева. Някои от медиците, които доскоро работеха с бежанци се отказаха, други са извън страната.

Най-голямото предизвикателство е здравното обслужване на бебетата и малките деца. По данни на правителствения портал, около 51 хил. от общо 55 хил. от пребиваващите към момента украински граждани, които са влезли в България след 24 февруари, са на възраст под 18 години.

По-тежко от Варна е положението с личните лекари за украинците в градовете Стара Загора, Пловдив, София и Бургас.

Срокът, в който от НЗОК трябва да предоставят исканата от Асоциация „Хипофиза“ информация е 14–дневен след връчването на съдебното решение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови