Ваксините може да не действат срещу новия щам от Южна Африка

OFFNews 04 януари 2021 в 14:07 7256 0

Снимка Pixabay

Учените не са напълно уверени, че ваксините срещу COVID-19 ще действат срещу новия вариант на коронавируса, открит в Република Южна Африка, каза политическият редактор на британската тв Ай Ти Ви, като цитира неназован научен съветник на британското правителство.

Преди това британският министър на здравеопазването Мат Ханкок каза пред радио Би Би Си, че е изключително разтревожен от тази нова вариация на коронавируса, предаде БТА.

"Според един от правителствените научни съветници причината за изключителната тревога на Мат Ханкок от южноафриканския вариант на новия коронавирус е, че учените не са уверени, че ваксините ще бъдат ефикасни срещу него, както действат срещу британския вариант", каза политическият редактор на Ай Ти Ви Робърт Пестън.

И Великобритания, и Република Южна Африка обявиха, че са открили варианти на новия коронавирус през последните месеци, на които се дължи резкият ръст на новозаразените. Учени казват, че южноафриканският вариант е различен от останалите, които циркулират в страната, защото има множество мутации в протеина на "шиповете", които използва, за да прониква в човешката клетка.

Тази вариация се свързва и с по-високата концентрация на вирусни частици в телата на пациентите, което вероятно спомага и за по-голямата способност за заразяване на повече хора.

Джон Бел, професор по медицина в университета в Оксфорд и член на правителствената работна група по ваксините, каза в неделя, че според него ваксините ще са ефикасни срещу британската вариация на коронавируса, но има "голяма въпросителна" дали ще действат срещу южноафриканския вариант.

Пред радио "Таймс" той каза, че ако ваксините не действат срещу южноафриканския вариант, те могат да бъдат адаптирани за него. "Би отнело месец или шест седмици, за да има нова ваксина", заяви проф. Бел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови