Ваксинирането срещу COVID-19 трябва да е задължително за медици и работещи в социални домове

Предлагам имунизирането да е предварително условие за постъпване на работа в някои сфери, заяви доц. Ангел Кунчев

OFFNews 02 април 2021 в 09:16 8319 0

Снимка Архив

Ваксинацията срещу коронавирусна инфекция може да стане изискване за започване на работа в определени сфери. Това каза по Нова телевизия главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и уточни:

„За работещите в социални домове ваксинацията трябва да е задължителна. Изпратих писмо до социалния министър с молба да обяснят на тези хора колко е важно да се ваксинират. Предлагам това да е предварително условие за започване на работа в такива ключови сфери като болници и домове за възрастни хора”, добави той.

Доц. Кунчев коментира и хода на ваксинационната кампания: 

„Ако до края на юни ние достигнем 50 % ваксинирани, каквато е целта на ЕС, реално тежка епидемия не може да има. Ако достигнем 70 %, епидемичното развитие е невъзможно”, увери епидемиологът.

Снощи стана ясно, че общо осем страни, сред които и България, ще получат 2 854 654 допълнителни дози ваксина в знак на съпричастност. Доц. Кунчев направи коментар относно добрата новина.

„От тук нататък не липсата на ваксини ще играе роля за изпълнение на ваксинационния план, а желанието на хората да се имунизират", поясни той.

По думите му България ще получи близо милион и 300 хиляди дози, които ще дойдат до края на юни. Това е допълнително количество над очакваните доставки. В края на април ще имаме достатъчно ваксини и ще можем да избираме от няколко вида, увери главният държавен инспектор.

Доц. Кунчев поясни и какво става в страните, в които имунизацията тече с пълна сила. 

„Вижте какво става във Великобритания и Израел, които постигнаха много голям процент ваксинирани. Вчера в Лондон няма смъртни случаи, а в Израел заболеваемостта е най-ниска в света”, каза той. 

Според него процентът на ваксинирани у нас ще е такъв, какъвто си го направим. „Може да правим и по 50 000 имунизации на ден, ако има желаещи. Идеята е в края на юни Европа да може да достигне 50% обхват на ваксинирани”, каза още доц. Ангел Кунчев.

Той коментира и възможността страната ни сама да произвежда ваксини.

Идеята да произвеждаме сами ваксини е реалистична само в рамките на международно сътрудничество. Не сме толкова голяма страна, нямаме чак толкова огромни средства, които да влагаме в инвестиции, които не знаем как ще се изплатят”, смята главният държавен инспектор. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови