Ваксинационният сертификат на хартия не предоставя данните в динамика

Много държави направиха "дигитални РЗИ", карантинирането и проследяването е с мобилно приложение

OFFNews 22 март 2021 в 11:16 2126 0

Хартиеният сертификат за ваксинация е отживелица. В този вариант не е динамичен и не показва статуса на човека към момента. Такова е мнението на IT специалиста Димитър Димитров.

По БНР той посочи, че приложение в мобилния телефон е правилното решение за този тип сертификати за ваксинация срещу COVID-19.

В много държави, които си направиха „дигитални РЗИ-та“ – Китай, цялата азиатска част, карантинирането и проследяването става посредством приложения, даде пример той. Там се използват динамични показатели, както е динамичен в случая със сертификатите за ваксинация нашият здравен статус – дали сме ваксинирани, дали сме прекарали вируса, дали сме здрави, обясни Димитров.

Сега имаме документ, но той не дава възможност да се направи динамична проверка, изтъкна специалистът.

„Имаме един QR код, който е графично изображение на някакъв текст. В нашия случай този текст е номерът на сертификата, който седи отдясно. Доскоро нямаше проверка, но вече я проверка за валидността на сертификата. Когато нашите сънародниците се юрнат да ходят в Гърция на почивка или в Испания на почивка, съответният полицай на съответната гранична служба да може да провери дали този документ е истински, както имахме примери с фалшиви PCR тестове. Как може да бъде променен – като сканираме този код. Само че този код, ако го носим на хартия, трябва да води на определено място, което да покаже реалният статус към момента на проверката, не към момента на издаване на хартиения документ. Защото аз днес съм ваксиниран, ама не е ясно дали след 6 месеца този ваксинационен статус ще е същият, както след 14 дни“, коментира IT специалистът.

Димитър Димитров смята, че държавата трябва да има сървър, където да се съхраняват тези сертификати. „Който трябва да бъде отделен от системата за пациентското досие.“ Според него електронният вариант на документа е по-добър с оглед на защитата срещу фалшификации.

Ако има достъп до сертификата за ваксинация през мобилния телефон, дори документът да бъде забравен, може да се удостовери статусът, обобщи Димитър Димитров. По думите му вътре може да бъде вкаран и резултат от PCR тест, както и от изследване за антитела.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови