Ваксинацията срещу COVID-19 предпазва от усложнения за мъжкото здраве

OFFNews 11 април 2022 в 19:49 1105 0

Преболедуването на COVID-19 може да има сериозни негативни последици за мъжкото здраве. COVID-19 засяга клетките, които произвеждат мъжкия полов хормон тестостерон, както и тези, които подпомагат производството на сперматозоидите.

Доказано е, че заболяването може да доведе до безплодие при мъжете. Това посочва акад. проф. д-р Чавдар Славов, дмн, началник на Клиниката по урология в УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ“ в интервю за кампанията „+мен“ за ползите от ваксините и ваксинацията срещу COVID-19.

В организма коронавирусът SARS-CoV-2 се свързва с рецепторите на клетки, богати на АСЕ2 (ангиотензин-конвертиращия ензим 2). Навлизайки в клетките, той може да предизвика възпалителен процес. Най-често това се случва в белия дроб, който е богат на АСЕ2, но тестисът също е един от органите с интензивно струпване на такива рецептори.

В резултат на това мъжете могат след време да загубят репродуктивната си способност, обяснява акад. Славов и подчертава, че ваксинацията е единственият начин да се избегнат последствията, до които може да доведе COVID-19.

Безплодието е характерно за мъже в репродуктивна възраст между 20 и 50 г.

„За да се развият подобни проблеми с мъжката полова система на съответния пациент, няма никакво значение дали той е преболедувал леко или тежко COVID-19. Kогато заболяването премине, се оказва, че има нарушение в сперматогенезата. Това се установява със спермограма, на която се откриват намален брой или липса на сперматозоиди, нарушения в морфологията или в подвижността им“.

„При нас също имаме пациенти с подобни проблеми. Повече от 6 месеца след преболедуване, при проявено желание да имат деца и направена в тази връзка спермограма, се установяват фертилитетни нарушения, т. е. безплодие. В тази връзка в нашата клиника започваме собствена програма, насочена към проследяване и оценка на гениталния статус на пациенти в репродуктивна възраст, които са преболедували COVID-19, независимо в каква форма. Програмата осигурява възможност да се проконтролират спермограмата и нивата на тестостерон на желаещите мъже“, отбелязва още акад. Чавдар Славов.

Цялото интервю на акад. Чавдар Славов и още полезна информация за ваксините и ваксинацията срещу COVID-19 можете да намерите на сайта на кампанията „+мен“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!