Ваксината за деца ще е двудозова, възможно е да е у нас до Нова година

OFFNews Последна промяна на 02 декември 2021 в 08:43 1686 0

Снимка Архив

Ваксината за деца отново ще бъде двудозова, с 21 дни интервал между двете дози. Доставки ще бъдат извършвани в ЕС след 13 декември, тъй като педиатричната ваксина е в различна опаковка от тази за деца над 12 години и количеството е три пъти по-малко. 

Това обясни в "Денят започва" Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарства, по БНТ. Очакваме днес ЕК да публикува българския превод на кратката характеристика на детската ваксина, което вече дава възможност да бъде прилагана у нас, допълни той.  

Към момента няма по-различни препоръки за прилагането на ваксината. Възможно е до края на годината количествата ваксини за деца да бъдат у нас. В следващите дни ще има по-детайлна информация, обясни Кирилов. 

Той е категоричен, че има достатъчно количества ваксини в България. Близо 430 000 ваксини на "Янсен" са поставени от началото на годината, но тази на "Пфайзер" е най-желана, от нея са приложени 2 070 000 дози.

Постоянно се случва да се бракуват ваксини - до момента те са 210 000 дози, основно от ваксината на "Астра Зенека", като предстои да бъдат унищожени, допълни още Кирилов.

106 000 са поставените бустерни дози, основно от ваксината на Пфайзер, съобщи Кирилов. Той напомни, че препоръката е за поставяне на бустер с РНК ваксина, независимо от използваната преди това, а бустерната доза се поставя след шестия месец.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови