В Търговище намаляват местата за пациенти с коронавирус, болницата в Каварна е пред фалит

OFFNews 06 октомври 2020 в 11:49 2982 0

В многопрофилната болница в Търговище намаляват свободните легла за болни с коронавирус, съобщи БНР. Броят на пациентите в областната болница е 36 при капацитет от 41 легла.

Заради притеснителното повишаване на заразените ще се търсят възможности за увеличаване на леглата в болниците в съседните градове.

Областният управител Митко Стайков е разпоредил да бъдат засилени институционалните проверки за недопускане на струпването на големи групи хора пред търговски обекти, увеселителни заведения, административни сгради, както и да се засили контролът по спазването на дистанция и правилното носене на предпазна маска.

По данни на Регионалната здравна инспекция в област Търговище под домашна карантина са 362-ма души от петте общини.

Общинската болница в Каварна e застрашена от фалит, съобщиха от общината пред Нова телевизия.

Въпреки че служителите на болницата в Каварна са започнали да получават заплатите си, финансовото състояние на лечебното заведение остава критично.

Причината за лошото му финансово състояние и натрупаните задължения от близо 700 хил. лв. според общината е лошото управление на бившия управител на лечебното заведение Десислав Тасков, сега депутат от БСП. Той обаче категорично отрича вина за ситуацията. Вече е направен одитен доклад, който показва как са били разходвани средствата.

„По времето на управлението на д-р Тасков липсва всякаква адекватна организация и ред на разходваните средства в бюджета”, категоричен е Йордан Стоянов, председател на местния Общински съвет.

Кметът на града Елена Балтаджиева разказва, че преди управлението на д-р Тасков задълженията на лечебното заведение са били около 136 хил. лева. „Когато той идва, те достигат до 435 хил. лева. Само за периода от 2016 г. до 2109 г. те нарастват три пъти и сега загубите на МБАЛ Каварна възлизат на 678 338 лева“, казва Балтаджиева. 

„Д-р Тасков е подписал около 142 договора еднолично, без подпис на счетоводител, което е в нарушение на закона за финансовото управление и контрол”, посочи кметът на Каварна Елена Балтаджиева. По думите й направеният одит е установил още нарушения и вече е предоставен на прокуратурата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови