Ексклузивно СРС освободи Димитър Стоянов от ареста

В Словения ще уволняват учители, ако откажат да се тестват за COVID-19

Същата мярка ще се прилага и при отказ да се носи предпазна маска

OFFNews 25 август 2021 в 15:56 1038 0

Снимка Getty Images

В Словения след една седмица започва новата учебна година, а директорите на училищата получиха наредба, според която отказът на служителите да се тестват за коронавирус може да бъде причина за уволнение, съобщи Танюг.

За всички работещи в училищата важи условието да са ваксинирани, преболедували COVID-19 или да са тествани, което означава, че всички учители, които не са преболедували и не са ваксинирани, трябва всяка седмица да се тестват, което с циркулярно писмо на министерството на образованието е определено като трудово задължение.

Неоправданият отказ за тестване ще се смята за нарушаване на задължение от трудовите отношения, което означава, че на служителя ще се издава писмено предупреждение преди уволнение или се задвижва процедура за уволнение, а същото важи и ако служителите откажат да носят защитни маски.

От друга страна, ако ученикът не носи маска, на него не може да бъде забранено да влезе в класната стая, но директорът трябва да уведоми за това неговите родители.

Епидемиологичната ситуация в Словения през последните няколко седмици се влошава и до края на тази седмица страната ще влезе в червената зона, а в средата на септември в тъмночервената зона по критериите на Европейския център за контрол на болестта.

Правителството не планира по-големи затваряния на обществени и икономически дейности през есента и зимата, тъй като смята, че с последователно прилагане на условието за ваксиниране, преболедуване и тестване ситуацията може да се държи под контрол.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови