В пет софийски болници започват прегледи за ендометриоза

OFFNews 30 септември 2019 в 16:30 3483 0

Снимка Pixabay

През целия месец октомври в столицата ще се провеждат прегледи за ендометриоза. В кампанията се включват 5 софийски болници, съобщи БНР.

„Целта на кампанията е навременна диагностика. При жените, с които контактуваме, симптоматиката на заболяването много често се пренебрегва, тъй като напомня на болезнена менструация. Пациентките разбират твърде късно, че всъщност имат ендометриоза“ – каза Мария Георгиева - председател на настоятелството на Фондация „Ендометриоза и репродуктивно здраве“.

Ендометриозата се среща най-често при жени във фертилна възраст и води до безплодие. При това заболяване тъкан от вътрешната обвивка на матката се разпространява върху яйчниците, фалопиевите тръби и червата. Трудно се диагностицира заради разнообразните симптоми.

Прегледите ще се извършват в МК „Д-р Щерев“, МБАЛ „Надежда“, СБАЛАГ "Майчин дом", Втора САГБАЛ „Шейново“, Adella Fertility. Повече информация може да бъде получена на сайта endometriosis.bg.

1 от 10 жени страдат от ендометриоза. Световната статистика показва, че 30-40 % от пациентките с това заболяване имат проблеми със стерилитет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови